Hlavní obsah

Sazby snížíme až v létě, potvrdila šéfka ECB

Foto: ECB youtube channel., Seznam Zprávy

Prezidentka ECB Christine Lagardeová

Reklama

Evropská centrální banka nadále drží úrokové sazby beze změny, trhy tím nepřekvapila. Šéfka ECB potvrdila svůj výhled, že sazby půjdou dolů spíše později než během druhého kvartálu, jak odhadují ekonomové.

Článek

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek ponechala úrokové sazby beze změn, a naplnila tak očekávání trhu. Prezidentka ECB Christine Lagardeová uvedla, že si stojí za svým nedávným vyjádřením, že sazby začnou klesat spíše až v létě.

Nejsledovanější úroková sazba ECB, depozitní, tedy zůstává na čtyřech procentech. Takový výsledek očekávalo všech 85 respondentů v průzkumu agentury Reuters. Pokud jde o to, kdy ECB sazby začne snižovat, uvedlo 59 z 85 dotazovaných ekonomů, že se tak stane ve druhém čtvrtletí.

Lagardeová na tiskové konferenci potvrdila svá slova z minulého týdne, kdy na Světovém ekonomickém fóru v Davosu uvedla, že ECB začne se snižováním úrokových sazeb až v létě.

„Na zasedání byla shoda, že je předčasné diskutovat o snižování sazeb. K tomu dodávám, že si obvykle stojím za svými vyjádřeními, takže co jsem řekla ve vašem vysílání (Bloomberg TV), za tím si rozhodně stojím,“ řekla Lagardeová.

„Na zasedání jsme se shodovali, že se máme nadále opírat o data, takže místo toho, abychom se upínali na nějaký kalendář, což by znamenalo upnout se na nějaké datum, jsme potvrdili, že (naše rozhodnutí) závisí na datech,“ řekla.

Při pohledu na pozice investorů na finančních trzích se ukazuje, že sazby v eurozóně by letos měly klesnout poměrně výrazně – pro letošní rok trhy započítávají snížení hlavní sazby celkem o 150 bazických bodů.

To by mohlo být citlivé pro českou korunu, ovšem pouze pokud by k tak razantnímu uvolňování docházelo pouze v eurozóně. Rozšiřoval by se tak totiž úrokový diferenciál, tedy rozdíl mezi sazbami ECB a České národní banky.

ČNB, jejíž hlavní úroková sazba se po prosincovém snížení nachází na 6,75 procenta, však bude letos měnovou politiku s největší pravděpodobností dále uvolňovat, a tak by neměl „holubičí“ obrat ze strany ECB českou měnu příliš ovlivnit.

Čekání na mzdy

Lagardeová a další členové evropské bankovní rady v minulosti opakovaně upozorňovali, že klíčová data o mzdových vyjednáváních, která poskytnou vodítko ohledně inflačních tlaků, budou k dispozici až v květnu. Ve čtvrtek šéfka ECB nabídla další náznak ohledně uvažování svého a svých kolegů o nastavení měnové politiky.

„Pokud jde o celkové vyhodnocení dráhy naší měnové politiky, potřebujeme postoupit v dezinflačním procesu, než si budeme moci být dostatečně jisti tím, že inflace skutečně dospěje k našemu cíli, a to ve správném čase a udržitelným způsobem,“ řekla Lagardeová s tím, že tento přístup naznačuje, jak bude ECB vyhodnocovat budoucí data z ekonomiky.

ECB v komentáři k rozhodnutí napsala, že se její střednědobý výhled inflace naplňuje.

„S výjimkou vzestupného působení srovnávacího efektu spojeného s cenami energií pokračuje sestupný trend jádrové inflace… Budoucí rozhodnutí bankovní rady zajistí, že měnověpolitické sazby budou nastaveny na dostatečně restriktivní úrovni tak dlouho, jak to bude potřeba,“ uvedla ECB.

Aktualizace: Do textu jsme doplnili vyjádření prezidentky ECB

Reklama

Doporučované