Hlavní obsah

ECB se připravuje na zvýšení sazeb. Zatím ho slibuje na zhruba konec roku

Foto: Shutterstock.com

Evropská centrální banka zatím nenavyšuje úroky.

Reklama

Evropská centrální banka (ECB) oznámila nová opatření, kterými chce bojovat proti celoevropské inflaci. Ta je čtyřikrát vyšší než cíl vytyčený ECB. Úrokové sazby zůstávají stejné.

Článek

Evropská centrální banka reviduje svou měnovou politiku. Na zasedání řídící rady ve čtvrtek její představitelé rozhodli o postupném ukončení nákupu aktiv v rámci programu APP. Úrokové sazby zůstávají oproti minulému měsíci stejné, měnit se mají až po ukončení nákupů v rámci APP a budou postupné. Zásadní změny v měnové měnové politiky ECB budou podle šéfa německé Bundesbank oznámeny až v červnu.

„Inflace zůstane vysoká i v dalších měsících, může za to to především vysoká cena energií,“ sdělila na tiskové konferenci ve čtvrtek Christine Lagardeová, prezidentka ECB. Cena potravin podle ní roste především kvůli vysoké ceně hnojiv a problémech v logistice. „Válka na Ukrajině má silnější dopad na evropskou ekonomiku než pandemie,“ vysvětluje Lagardeová.

V březnu oznámila centrální banka rychlejší odchod od trilionových nákupů v rámci programu APP (Asset Purchase Programmes). Nákupy by měly být ukončeny do třetího čtvrtletí letošního roku. Veškerou svou pozornost chce v současnosti věnovat zkrocení inflace. Ta dosáhla v celoevropském měřítku 7,5 procenta. To je oproti dvouprocentní cílové inflaci skoro čtyřnásobek.

A obavy jsou stále na místě, vzhledem k nejisté situaci ohledně dodávek ruského plynu. Není totiž vyloučené, že se sankce Evropské unie přelijí i na dodávky plynu ve snaze ukončit konflikt na Ukrajině. Takový krok by ale v mnoha zemích s vysokou závislostí na ruském plynu, včetně Německa nebo Česka, mohl vést k ekonomické recesi.

Navzdory neshodám ohledně toho, jak rychle novou měnovou politiku zavést, panuje mezi úředníky ECB shoda, že je třeba zásadně zpomalit nákupy dluhopisů a zvednout úrokové sazby z rekordních minim – jak se již děje v USA, Spojeném království nebo v Česku. Počátek stagflace (ekonomická stagnace a vysoký růst cen i nezaměstnanosti) ale zatím nehrozí, informuje server Bloomberg.

V březnové zprávě oznámila ECB také ukončení investicí v rámci nouzového programu PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), který se měl vypořádávat s ekonomickými dopady koronavirové krize. Řídící rada banky nadále počítá s opětovným investováním peněz, které budou z jistiny vyplácené až do roku 2024.

S budoucími otřesy v evropské ekonomice by mohl pomoct také nástroj, který centrální banka připravuje. Podle zaměstnanců ECB by měl nástroj sloužit k omezení strmého růstu úroků na vládních dluhopisech ekonomicky slabších států eurozóny. Přesná podoba takového nástroje ale zatím není známá.

Reklama

Doporučované