Hlavní obsah

Emisní povolenky jsou nejdražší v historii. Prorazily hranici 100 eur

Foto: VanderWolf Images, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Emisní povolenky, hlavní evropský nástroj proti emisím skleníkových plynů, rekordně podražily.

Článek

Cena emisních povolenek v Evropské unii se poprvé v historii vyšplhala na 100 eur (zhruba 2400 Kč) za tunu. Informovala o tom agentura Reuters.

Poptávku po povolenkách v posledních dnech podporují mimo jiné vyhlídky na nižší produkci větrných elektráren.

Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem EU pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Když se cena povolenek zvyšuje, roste i motivace firem snažit se omezovat emise.

Rekordní cena zvýší náklady firem a zdraží energie

Rekordní cena zdraží elektřinu či teplo a další produkty. Růst cen povolenek totiž navýší náklady podniků. Vyplývá to z vyjádření sdružení a analytiků.

„Rostoucí cena povolenky odráží nárůst ambicí snižování emisí oxidu uhličitého v evropské směrnici, která je již ve formální části schvalovacího procesu,“ řekl předseda Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. Nákup povolenek podle něj je v současné době v případě uhelných tepláren už významným nákladem na výrobu tepla. „Růst ceny povolenky se tak bude promítat do cen tepla. Drahá povolenka bude také zvyšovat ceny elektřiny a tím i náklady na bydlení a poškozovat konkurenceschopnost evropského průmyslu v mezinárodní konkurenci,“ podotkl šéf sdružení.

Na zvýšení nákladů průmyslových výrobců v případě zdražování povolenek a jejich následný vliv na ceny elektřiny upozornil v předchozích dnech také analytik společnosti ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiří Gavor. Podle něj je vývoj důsledkem spekulací na trhu a unijní politiky.

Nárůst ceny emisních povolenek je podle analytika společnosti XTB Štěpána Hájka důsledkem řetězových dopadů nižších cen plynu, které se šíří napříč finančními trhy. Levnější plyn totiž podle něj podporuje vyhlídky pro lepší výkonnost evropské ekonomiky a průmyslové podniky proto plánují restartovat výrobu, kterou dříve omezily kvůli rostoucím cenám energií. „Obecně by se dalo říct, že se cena emisních povolenek nijak zásadně neodpojila od ostatních evropských aktiv, které také pracují s podobnými fundamenty, jako především lepší výhled evropské ekonomiky,“ uvedl.

Emisní povolenky podle něj podobný trend kvůli aktivitám EU k přechodu na čistější energie udrží zřejmě několik dalších let. Rostoucí ceny zároveň budou tlačit na průmyslové podniky k investicím do technologií. „Pokud se jim však nepodaří z dlouhodobého pohledu snížit emise, budou muset povolenky kupovat za jakékoliv ceny, což následně přenesou na spotřebitele. Proto by neměly povolenky růst příliš rychle za krátký časový úsek, aby firmy mohly zajistit efektivní náhradu,“ dodal Hájek.

Reklama

Související témata:

Doporučované