Hlavní obsah

Evropská banka pro obnovu a rozvoj zhoršila predikci růstu české ekonomiky

Foto: Jirsak, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj v září odhadovala letošní růst české ekonomiky na 2,5 procenta. Teď svou predikci zhoršila na 0,9 procenta, v příštím roce ale čeká zrychlený růst.

Článek

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) dnes zhoršila výhled české ekonomiky pro letošní rok. Předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se letos zvýší pouze o 0,9 procenta. V září přitom odhadovala letošní růst na 2,5 procenta. Banka to uvedla ve svém novém hospodářském výhledu pro země, ve kterých působí.

Česká ekonomika by letos podle EBRD měla těžit z mírného oživení spotřeby a investic. Za hlavní riziko pro letošní výhled banka označila stagnující zahraniční poptávku. V příštím roce počítá EBRD se zrychlením růstu české ekonomiky na 2,5 procenta, a to mimo jiné díky příznivějším finančním podmínkám.

EBRD byla založena v roce 1991, aby pomohla bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy a Sovětského svazu při přechodu k tržnímu hospodářství. Nyní působí v téměř čtyřech desítkách zemí v Evropě, Asii a Africe. V březnu 2021 se banka na žádost české vlády rozhodla, že po třináctileté pauze začne opět investovat v České republice.

Odhad letošního hospodářského růstu ve všech zemích, ve kterých působí, dnes EBRD snížila na tři procenta z 3,2 procenta předpokládaných v září. V příštím roce očekává zrychlení růstu na 3,6 procenta.

Česká republika by podle nejnovějších prognóz EBRD měla v letošním roce vykázat nejslabší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky. Banka předpokládá, že HDP Slovenska se letos zvýší o 1,8 procenta. V Maďarsku by měl růst činit 2,2 procenta a v Polsku dokonce 2,9 procenta.

Doporučované