Hlavní obsah

Investoři Revolutu věří. Jeho hodnota se už vyšplhala na 20 miliard liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ilustrační foto.

Reklama

Ve finančně technologickém průmyslu se blýská na lepší časy a investoři se vrací. Necelé dva a půl milionu liber od Schroderova fondu zvedlo tržní hodnotu firmy Revolut na 20 ze 13 miliard dolarů. I tak to je málo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na konci března se Schroders Capital Global Innovation Trust rozhodl zvýšit svůj podíl ve firmě Revolut z původních 5,44 milionu liber na 7,88 milionu (čtvrt miliardy českých korun).

Důvodem navýšení byla finanční zpráva, kterou si nechal Schroderův fond udělat. Podle informací z ní dělá firma Revolut velké pokroky v otázkách ohledně distribuce svých služeb v zahraničí, zatímco v Británii čeká společnost na bankovní licenci, která dovolí nabízet klientům nové služby i ve Spojeném království.

Revolut je litevská finanční technologická společnost která vznikla v roce 2015 v Londýně. Nabízí debetní karty, okamžité peer-to-peer platby, správu a směnu valut a kryptoměn. Od roku 2018 se jedná o banku s evropskou certifikací. V reálu tak umožňuje mít na jedné platební kartě několik různých měn, se kterými lze platit po celém světě. Jeho oblíbenost strmě roste a téměř po celém světě ho využívá 35 milionů zákazníků.

Právě díky této poměrné malé investici, šlo vlastně jen o 2,4 milionu liber, vzrostla tržní hodnota Revolutu na 20 miliard liber. To je o sedm miliard lepší výsledek než v roce 2022. Navýšené hodnoty však ani zdaleka nedosahují těch, které měla v roce 2021, kdy tržby z finančně technologického sektoru dosahovaly svého vrcholu. V té době byla hodnota společnosti téměř 45 miliard liber.

Od té doby ovšem přišel strmý propad. Investiční společnosti měly strach z dopadu vysokých úrokových sazeb a do investic ve finančně technologickém průmyslu se nijak nehrnuly. Schroderův fond kromě Revolutu ale finančně podporuje i další firmy, zabývající se vědou nebo financemi. Společností, kde má fond nejvyšší podíl, je i digitální banka Atomic Bank, jejíž hodnota se v návaznosti na zvýšení kapitálu v Revolutu propadla o 27 %. Schroderuv fond ovšem propad hodnoty jako zásadní problém nevidí. „I přestože aktuální pád hodnoty může působit jako krátkodobé zklamání, do budoucna by tato investice měla být vnímána jako signál důvěry v Atom Bank,“ uvedl Schroderův fond ve své finanční zprávě. „Společnost má nyní kapitál na přerozdělení financí a ukázání efektivity své aplikace.“

Reklama

Doporučované