Hlavní obsah

Kdo chce paušální daň, má poslední šanci se přihlásit

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Systém paušální daně platí v Česku od roku 2021, v loňském roce byl upraven a od roku 2024 daň narostla. Kdo si chce ušetřit papírování, má čas na přihlášení do středy.

Článek

Kdo chce v roce 2024 využívat paušální daň, která uživatelům zjednodušuje administrativu a slučuje platbu za daň z příjmu a povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění, má poslední příležitost se do systému přihlásit.

Jak se přihlásit k paušální dani

„Lhůta pro podání Oznámení o vstupu do paušálního režimu je do desátého dne rozhodného zdaňovacího období, tj. období, ve kterém poplatník vstupuje do paušálního režimu (tj. obecně do 10. ledna). Pro poplatníka, který chce do paušálního režimu vstoupit nově od 1. ledna 2024, je tak posledním dnem lhůty pro podání „Oznámení o vstupu do paušálního režimu“ středa 10. ledna 2024,“ uvádí finanční správa na svých stránkách.

Lze tak učinit buď elektronicky prostřednictvím datové schránky, nebo prostřednictvím interaktivního formuláře na portálu Moje daně. Od letošního roku se navíc nebudou muset vybraní plátci daně před vstupem do paušálního režimu registrovat k dani z příjmů u finančního úřadu. Typicky jde o začínající OSVČ.

Změny v paušální dani

Spolu se zvýšením limitu pro plátce na dva miliony korun byla upravena také tři pásma paušálu, která jsou závislá na výši a charakteru příjmů poplatníka.

První pásmo je určeno pro podnikatele s výdělkem do jednoho milionu korun, druhé do 1,5 milionu korun a třetí do dvou milionů korun. „Měsíční paušální daň v prvním pásmu se pro rok 2024 zvyšuje z 6208 korun na 7498 korun, ve druhém pásmu se zvyšuje z 16 000 korun na 16 745 korun a ve třetím pásmu vzroste z 26 000 korun na 27 139 korun,“ uvedl daňový poradce Jan Kašpar z KODAP pro společnost PR Mollo.

Měsíční daňový paušál pro první pásmo se výrazně zvýšil v důsledku zvýšení minimálních odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Osoby samostatně výdělečně činné, které byly dříve zařazeny do paušálního systému, jsou povinny upravit své stálé platby tak, aby zohledňovaly novou výši do 20. ledna 2024, a platit do 20. dne každého měsíce.

Podmínky pro placení paušální daně

Pro to, aby se mohla OSVČ stát poplatníkem paušální daně, je zapotřebí splnit několik podmínek. Například to, že příjmy z podnikání jsou nižší než zmíněné dva miliony korun. Není plátce DPH a nemá klasickou pracovní smlouvu na HPP a není společníkem veřejné obchodní společnosti.

Reklama

Doporučované