Hlavní obsah

Air Bank táhne do boje proti platebním kartám. Spustila levnější placení

Nový způsob placení. Rozhovor s Jiřím Suchým z Air Bank.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Air Bank a další tři banky spustily nový způsob placení nazvaný Cvak. Peníze pošle z banky do banky. Obchodník se obejde bez terminálu a lidé bez platebních karet. Přes Cvak ale půjde platit ve všech tuzemských bankách.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Loňskou dovolenou otrávily části Čechů podniky, které trvají na platbě v hotovosti a platební karty odmítají. „V Česku se 80 % malých podnikatelů vyhýbá placení kartou,“ cituje z průzkumu agentury McKinsey Jiří Suchý z Air Bank. Ten stál v bance u zrodu nového platebního řešení, které chce cash only obchody a poskytovatele služeb k akceptování bezhotovostních plateb podnítit.

Obchodníci samozřejmě mají právo vybrat si druh platby, který preferují. Motivací k přijímaní karet musí být to, že z toho podniky „něco“ budou mít. Například příliv zákazníků, kteří jsou na to zvyklí a nechtějí u sebe nosit hotovost, nebo jednodušší a levnější řešení, než jsou klasické platební karty.

Air Bank, patřící do skupiny PPF, ode dneška nabízí novou možnost, jak zaplatit mobilem. Banka nové platební řešení nazvala Cvak s odkazem na lidový termín „zacvakat“.

Malým krámkům, kempům i ve službách nebo obchodníkům, kteří si novinku pořídí, odpadne nutnost pořídit si platební terminál a především ušetří na poplatcích, které jsou u Cvaku nižší než u karetních společností. Zatímco u platby kartou ukrojí poplatky obchodníkovi z každé přijaté platby 1,6 až tři procenta – podle velikosti obchodníka –, Cvak si za transakci vezme 0,8 procenta. Je tedy na půlce spodní hranice poplatku, na který se obchodník v nejlepším případě může u karetních transakcí dostat.

Jeden poplatek stačí

Další poplatky, jako třeba za vracení plateb, u Cvaku nejsou. „Máme jen jeden poplatek. Každý si může vzít svůj obrat, vynásobit to tímto procentem a ví, jak to bude vypadat,“ předestírá Suchý.

Karetní obry, jako je Visa a Mastercard, teď mohou uživatelé i obchodníci z placení úplně vynechat, říká Jiří Suchý, který stál u zrodu technického řešení: „Jde to i bez nich. Pokud je platící zákazník klientem Air Bank, tak zaplatí přes svoji aplikaci Air Bank.“ A během letoška i přes aplikaci mBank, Fio banky i Monety. Do projektu se totiž zapojí i další banky. Platba putuje okamžitě z účtu zákazníka na účet kadeřníka, hospodského či kiosku.

Zda platební metoda ohrozí vydavatele karet, kteří nyní placení dominují, podle výkonného manažera České fintechové asociace Ondřeje Machače ukáže až samotná praxe: „V Asii dominují platby přes QR a nikoli karty. V Evropě jsou to zatím karty, ale nemusí to tak být navždycky. To ukáže trh.“

Globální vydavatel platebních karet Mastercard nechce krok Air Bank zatím komentovat. Také konkurenční Visa se ke spuštění novinky od Air Bank do publikace článku nevyjádřila.

Místo terminálu jen plastová karta

Prostřednictvím Cvak může chytrým telefonem zaplatit klient kterékoli banky, i když nemá mobilní bankovnictví výše zmíněných čtyř bank. Platba se v tomto případě ovšem neprovede z účtu rovnou na účet, ale jde ještě přes Google Pay či Apple Pay.

Jak placení probíhá? Dost podobně jako obyčejná platba kartou. Jen místo terminálu přikládá zákazník mobil k malé plastové kartě s čipem.

„Obchodník si stáhne aplikaci, zaregistruje se do systému. V několika dnech mu přijde malá plastová kartička, která v sobě má čip na bezkontaktní komunikaci s telefonem. Obchodník zadá částku, kterou chce zaplatit, částka čeká „někde“ v cloudu, a  jakmile se smartphone platícího spojí s cloudem, v ten moment dojde k autorizaci a to je celé. Na telefonu se objeví výzva, klient potvrdí částku, ukáže obličej a je zaplaceno,“ popisuje Jiří Suchý.

Žádná banka nás zatím neodmítla

Částka dorazí na účet obchodníka druhý den, obdobně jako je tomu nyní u klasických karet. Nicméně notifikaci o tom, že se platba uskutečnila, má okamžitě.

Podle Ondřeje Machače z České fintechové asociace nová platební metoda prospěje zejména malému a střednímu byznysu: „Čím více platebních metod je k dispozici, tím lépe mohou podniky vyhovět rozmanitým potřebám a preferencím svých zákazníků. To je zvláště důležité pro malé a střední podniky. Ve finále bude trh rozhodovat, která platební řešení se osvědčí jako nejlepší, ale je zásadní, aby podniky měly možnost si vybrat,“ uvedl pro SZ Byznys.

Řešení se může podle Jiřího Suchého uplatnit u desítek tisíc menších prodejců a poskytovatelů služeb. „V prvním roce bychom rádi viděli tisícovky míst, která to budou přijímat. Typický příklad je holič, stánkař, kemp, stánky na horách, kde nemůžete mít terminál z důvodu připojení k internetu a přívodu elektřiny.“ Do roka chce čtyřka bank ve Cvaku uvítat „vysoké stovky tisíc uživatelů“, kteří ho budou pro placení využívat.

Zároveň už tvůrce systému oslovuje další banky, aby se síť rozšířila. „Jednáme i s dalšími bankami,“ potvrdil na dotaz SZ Byznys Suchý. „Některé už jsme oslovili. Řekněme středně velké nebo větší banky okolo milionu klientů, které mají chuť inovovat trh v oblasti placení. Explicitní odmítnutí zatím nemáme,“ dodal.

Reklama

Doporučované