Hlavní obsah

Na západ od Prahy. Mzdy stále ukazují dvě rozdílné Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Starý kontinent je stále rozdělený. Tentokrát ne oponou železnou, ale mzdovou. Česko patří stále na východ, platy ale rostou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česko je státem východní Evropy. Alespoň to říká pohled na průměrnou hodinovou mzdu. Zatímco unijní průměr je 24 eur za hodinu (zhruba 600 korun), průměrný Čech si podle statistik Eurostatu přijde za šedesát minut na 13,6 eura (přibližně 340 korun). Ze západních států se tak můžeme srovnávat pouze s Portugalskem (13,7 eura) a Maltou (14 eur).

Pokud se bude tuzemsko srovnávat s východní Evropou, má důvod k radosti – v rámci východu je u nás hodinová mzda nejvyšší. Celkově si za stejný čas nejvíce vydělají v Lucembursku, naopak průměrný Bulhar si po hodině práce neodnese ani 10 eur.

Mzdy ale není dobré srovnávat v absolutních hodnotách. Napříč Evropou jsou totiž různé ceny. Lépe stav popisuje takzvaná parita kupní síly. Ukazatel vyjadřující počet jednotek, za který se dá koupit na trhu stejné množství služeb a výrobků.

Nicméně ani změna ukazatele výrazně nepomůže – Česko je opět mostem mezi bohatším Západem a chudším Východem.

Jak se vyvíjela česká mzda

Situace se ale postupně zlepšuje, tuzemské mzdy rostou. Jen za posledních dvacet let stoupla ta minimální více než dvouapůlnásobně. Stouply také takzvané zaručené mzdy. „Zaručená mzda je nejnižší možná mzda s ohledem na složitost, odpovědnost a namáhavost vykonávané práce,“ vysvětluje Tomáš Pavlíček z portálu Prace.cz. „Čím složitější a zodpovědnější práce je, tím je vyšší i zaručená mzda.“

Profese jsou tak rozděleny do osmi skupin, každá má jinou zaručenou mzdu. Nejnižší zaručená mzda pro první skupinu prací je pak stejná jako mzda minimální. Nárůst zaznamenaly zejména méně složité a zodpovědné práce neboli první a druhá skupina.

„Navýšily se zaručené mzdy i ve třetí skupině, kam spadají zednické, klempířské, instalatérské a topenářské práce, dále manipulace s hotovostí v pokladnách či odborné holičské či kadeřnické práce,“ dodává Pavlíček. „V tomto případě stoupla výše odměny z 19 700 na 21 300 korun.

Obecné charakteristiky skupin, jejich příklady a nejnižší měsíční mzda

1. skupina prací

Jednotlivé pracovní úkony stejného druhu s předměty (prvky) tvořící jednoduchý celek konané podle přesného zadání a s přesně vymezenými výstupy a s rámcovými návaznostmi na další procesy. Manipulační práce s jednotlivými předměty, jednoduchými pomůckami a nástroji bez vazeb na další procesy a činnosti včetně prací s případným jednostranným zatížením drobných svalových skupin, v případném vnuceném pracovním rytmu, při mírně zhoršených pracovních podmínkách a s případným rizikem pracovního úrazu.

Pomocnice v kuchyni, švadlena drobných úprav, uklízečka, doručovatel zásilek a další nekvalifikované práce (18 900 Kč)

Doporučované