Hlavní obsah

Přechod na zelenou energii žene vzhůru cenu mědi

Foto: Parilov, Shutterstock.com

Měď. Ilustrační foto.

Reklama

Cena mědi by se v letošním a příštím roce mohla zvýšit celkem o více než 75 procent. Důvodem je přerušení těžby a vyšší poptávka po tomto kovu, který je důležitý pro přechod k obnovitelným zdrojům energie. Uvedla to televize CNBC.

Článek

Růst poptávky vyvolaný přechodem na takzvanou zelenou energii a pravděpodobný pokles kurzu amerického dolaru ve druhé polovině letošního roku budou tlačit ceny mědi vzhůru, domnívají se analytici organizace BMI, což je výzkumná divize společnosti Fitch Solutions.

Trhy sázejí na to, že americká centrální banka (Fed) v letošním roce sníží úrokové sazby, cože oslabí dolar a následně zatraktivní měď pro zahraniční odběratele. Cena mědi se totiž stanovuje v dolarech. Kromě toho na nedávné konferenci o změně klimatu COP28 podpořilo více než 60 zemí plán na ztrojnásobení globální kapacity obnovitelných zdrojů energie do roku 2030. To je podle analytiků Citibank pro měď velmi povzbudivé.

Citibank v prosinci předpověděla, že vyšší cíle v oblasti obnovitelných zdrojů energie zvýší do roku 2030 poptávku po mědi o dalších 4,2 milionu tun. To by mohlo zvýšit cenu mědi v roce 2025 až na 15 000 dolarů (přes 337 000 korun) za tunu. Loni v březnu cena mědi stoupla na rekordních 10 730 dolarů za tunu a v současnosti se na burze v Londýně prodává zhruba za 8500 dolarů za tunu.

Rostoucí ekonomika má tendenci zvyšovat poptávku po mědi, která se používá například v elektrických zařízeních a průmyslových strojích. Měď je také nedílnou součástí výroby elektromobilů, rozvodných sítí a větrných turbín. Poptávka po tomto kovu je považována za ukazatel stavu ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované