Hlavní obsah

První varování. Pád reálných příjmů bude nejhlubší v 21. století

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Reklama

Zaměstnanci letos přijdou o větší část přilepšení, které jim před rokem odhlasovala Sněmovna zrušením superhrubé mzdy.

Článek

Ministr financí Zbyněk Stanjura si mohl oddechnout. Rozpočet se sice ve druhém měsíci provizoria vrátil do schodku 45 miliard, přesto jeho příjmy i výdaje zůstaly v očekávaných mantinelech. Údaje o vybraných daních jsou však prvním nepříznivým signálem, že pro zaměstnance nastaly těžké časy.

Předběžný odhad ukazuje, že se v prvních dvou měsících roku 2022 reálně snížily o pět procent, přitom dosud nejhorší bylo v tomto století poslední čtvrtletí roku 2013 s poklesem 3,1 procenta.

Podle únorové bilance rozpočtu se výběr sociálního pojistného zvýšil o 4,4 procenta. Zkušenost z minulých let ukazuje, že hrubá mzda roste obvykle o něco pomaleji. Od konce finanční krize to neplatilo pouze v roce 2019, kdy se snížila sazba nemocenského pojištění, a také loni, kdy poklesl počet pojištěnců. Letos se však zákony o pojistném neměnily a zaměstnanců přibylo zhruba o procento.

Proto se hrubá mzda mohla v průměru zvýšit maximálně o čtyři procenta. Při zhruba desetiprocentní inflaci, kterou předpovídají dostupná data o lednových cenách, to znamená, že hrubé mzdy proti loňsku reálně klesly o pět až šest procent. Jen kosmetickou změnu k lepšímu přinese zvýšení slevy na poplatníka o 250 korun měsíčně. Pokles čisté mzdy bude díky tomu sice mírnější, ovšem pro pracovníka s průměrným platem jen o necelé procento.

Zaměstnanci tak letos přijdou o větší část přilepšení, které jim před rokem odhlasovala Sněmovna zrušením superhrubé mzdy. Loni v prvním čtvrtletí vyrostla hrubá mzda reálně o procento, čistá mzda se však změnou zákona vylepšila o dalších sedm procent.

Zatím si ministr financí stěžovat nemůže. „Navzdory rozpočtovému provizoriu stát hospodařil bez jakýchkoliv problémů,“ potvrdil Zbyněk Stanjura. Pokud se budou daně vybírat celý rok stejně jako v prvních dvou měsících, bude jejich výnos asi o 20 miliard vyšší než plánovaných 1,36 bilionu Kč.

Bilance se může zhoršit, pokud ekonomika, a tím i výběr daní, utrpí důsledky ruské agrese na Ukrajinu. Na druhé straně má ještě rezervu výběr daně z přidané hodnoty. Sice se jí v prvních dvou měsících vybralo o jednu a půl miliardy víc ve srovnání s únorem 2020, posledním měsícem před nástupem pandemie, přesto Ministerstvo financí upozorňuje, že se letošní výnosy dosud snižují dopady odpustků DPH za plyn a elektřinu v posledních měsících minulého roku.

Reklama

Doporučované