Hlavní obsah

Sberbank obnovila internetové bankovnictví. Nelze ale poslat ani korunu

Foto: Seznam Zprávy

Na jedné z pražských poboček Sberbank se objevil nápis „Putin vrah“.

Reklama

aktualizováno •

Internetové bankovnictví banky Sberbank v pátek pod náporem zkolabovalo, protože od ní čeští klienti odcházejí kvůli vpádu Ruska na Ukrajinu. V sobotu odpoledne byly online služby částečně obnoveny. Pobočky otevřou v pondělí.

Článek

Od čtvrtka, kdy došlo k ruské invazi na Ukrajinu, čeští klienti opouštějí původem ruskou banku Sberbank. Fyzické osoby, firmy, instituce i samosprávy stahují vklady ze svých účtů a vybírají hotovost. Pod náporem přestalo fungovat i internetové bankovnictví, které banka po více než 24 hodinách částečně obnovila.

Server je však přetížený a stránky se špatně načítají. „Vážení klienti, v současné době zaznamenáváme zvýšené využívání internetového bankovnictví, což způsobuje prodlení v zasílání SMS kódů pro přihlášení, případně pro potvrzení plateb. Na vyřešení problému intenzivně pracujeme. Vaše transakce zpracujeme co nejrychleji,“ uvádí banka.

Přestože Sberbank online bankovnictví opět spustila, nelze v něm stále zadat příkaz k platbě. Systém i po zadání platby ve výši jedné koruny hlásí, že částka překračuje povolený limit. Dočasně je omezen i limit pro karetní transakce.

V sobotu se na pobočce Sberbank na pražském Andělu objevil nápis „Putin vrah“ a rudá hvězda. Červenou barvou je pomalovaný i bankomat, z něhož se někteří klienti snažili marně vybrat hotovost.

+2

V pátek lidé před pobočkami české Sberbank čekali v dlouhých frontách, dokud se ve 14 hodin nezavřely. Banka tak učinila z bezpečnostních důvodů. „Naši zaměstnanci jsou převážně občané ČR a musíme jim zajistit zvýšenou bezpečnostní ochranu, protože čelí fyzickým atakům,“ sdělila mluvčí společnosti Radka Černá. Pobočky opět otevřou v pondělí.

„Rovněž snižujeme denní limit pro karetní transakce na 10 000 Kč na klienta,“ informuje banka na webu. Omezení se týká všech klientů – jak retailových, tak komerčních.

Sberbank má v Česku přes 110 tisíc zákazníků. Ti od ní nyní prchají, včetně Dopravního podniku hlavního města Prahy a magistrátu. „Už nebudeme využívat služeb ruské banky Sberbank CZ. Dnes jsme veškeré peníze převedli a vyřadili banku z našeho seznamu bank. Podobné kroky provedl i pražský magistrát,“ napsal na twitter pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

Od Sberbank se distancují také společnosti ABRA Software, Partners či hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Pokud od banky začnou odcházet klienti a vybírat peníze ve velkém, může mít Sberbank problémy s likviditou. Vklady do 100 tisíc eur jsou však pojištěné. Situaci kolem Sberbank v důsledku napadení Ukrajiny Ruskem monitoruje i Česká národní banka.

Sberbank CZ spadá pod Sberbank Europe, která má ve střední Evropě a na Balkáně kolem 773 tisíc klientů. Kromě Česka působí i v Rakousku, Bosně s Hercegovině, Chorvatsku, Německu, Maďarsku, Slovinsku a Srbsku. Sberbank Europe je stoprocentně vlastněná ruskou Sberbank.

Reklama

Doporučované