Hlavní obsah

Sváteční kvíz: Víte, kolik tun zlata má ČNB a kam posílila koruna?

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Rok 2023 byl plný událostí a změn na finančních trzích. Jak moc dění na trzích sledujete? Zkuste si náš kvíz a zjistěte, jak jste v obraze.

Článek
1. Začněme v Česku. Koruna v úvodu letošního roku pokračovala v posilování vůči euru. Víte, pod jakou psychologickou úroveň hned v lednu posílila?
2. Hlavní index PX pražské burzy zaznamenal v jednom měsíci letošního roku více než desetiprocentní růst. Tipnete si, co to bylo za měsíc?
3. Na burze v Praze ještě zůstaneme. Několik akciových titulů zde obchodovaných dokázalo letos zvýšit svou hodnotu i o desítky procent. Pouze jediná akcie však narostla více než dvojnásobně. Byla to:
4. Akcionáři energetického podniku ČEZ se letos dočkali rekordní dividendy. Do státní pokladny přiteklo 54 miliard korun, zbytek si rozdělili menšinoví akcionáři. Víte, kolik to bylo?
5. Česká národní banka byla ve třetím čtvrtletí tohoto roku pátým největším kupcem zlata mezi centrálními bankami na světě. Víte, kolik tun tohoto cenného kovu měla ČNB v rezervách na konci září?
6. U naší centrální banky ještě zůstaneme. ČNB v srpnu po více než roce formálně ukončila aktivní obranu koruny pomocí intervencí. Jaký objem z devizových rezerv na to celkem vynaložila?
7. Teď si připomeneme některé zásadní momenty na zahraničních finančních trzích. V březnu se investorům vynořily vzpomínky na krach banky Lehman Brothers, který odstartoval finanční krizi v roce 2008. V USA totiž padla poměrně významná banka, která se zaměřovala primárně na startupy. Vzpomenete si na její název?
8. Americká společnost Nvidia v polovině roku překročila hranici bilionu dolarů, a stala se tak prvním výrobcem čipů, který dosáhl této tržní hodnoty. Významného milníku dosáhl ve stejném období také Apple. Víte, jakou tržní hodnotu překročil?
9. Na americkou burzu Nasdaq v září vstoupil přední světový vývojář čipů. Jeho hodnota je burzou oceněna na přibližně 70 miliard dolarů. Vzpomenete si na název tohoto „čipaře“?
10. Americká firma Uber se 18. prosince stala součástí prestižního indexu S&P 500. Všechny podmínky pro zařazení do indexu přitom splňovala již dříve, jen jedna scházela, a proto do indexu nemohla být zařazena. Tušíte jaká?
11. Významná japonská společnost ukončila po 74 letech své existence veřejné obchodování na burze. Tokijská burza ve středu 20. prosince vyřadila její akcie. O jaký podnik jde?
12. Ve věku 99 let zemřel v listopadu známý a úspěšný investor a zároveň celoživotní byznysový partner Warrena Buffetta. Poznáte ho?
Foto: Shutterstock.com
13. Největší kryptoměnová burza světa Binance koncem letošního roku souhlasila se zaplacením pokuty ve výši čtyř miliard dolarů. Její zakladatel Čchang-pcheng Čao zároveň musel rezignovat na všechny funkce. Víte, co bylo největším prohřeškem této kryptoburzy?
14. Hodnota nejznámější digitální měny bitcoin letos:
15. Který z těchto instrumentů letos dosáhl nejvyššího výnosu?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Doporučované