Hlavní obsah

Carlsberg sází na Čínu a na drahé pivo. A akcie rostou

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Skupina Carlsberg chce zvýšit tržby pomocí vyšších investic do čínského trhu a větší nabídky dražších piv. Investorům se představené plány líbily, akcie společnosti vyrostly o pět procent.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dánská nadnárodní pivovarnická skupina Carlsberg, mezi jejíž nejpopulárnější značky patří Carlsberg, Holsten, Neptun či Grimbergen, je v současnosti šestým největším pivovarem na světě podle výše tržeb.

Akcie Carlsbergu minulý týden vyrostly o pět procent, když investoři ocenili záměry vedení dánského pivovaru více se zaměřit na vybrané trhy, zejména Čínu, uvádí agentura Reuters. Investovat by se mělo hlavně do marketingu dražších piv, expanze do nových kategorií, jako jsou cidery, a rozvoje asijských pivovarů. Zejména v Číně, která je pro Carlsberg největším trhem.

Investice v roce 2024 vyrostou podle odhadů o více než deset procent, přičemž převážná část tohoto růstu připadne na Čínu a Vietnam. V letošním roce firma očekává růst zisků v rozmezí jednoho až pěti procent.

Laurence Whyatt, analytik Barclays, uvedl pro Reuters, že pivovarnická skupina má pověst společnosti, která na začátku roku stanovuje konzervativnější výhled a později jej vylepšuje. Carlsberg zaměstnává přibližně 41 000 lidí, a to především v Evropě a Asii. Největším pivovarem na světě je podle tržeb Anheuser-Busch InBev, daleko za ním je druhý Heineken a trojici uzavírá Asahi Group, pod kterou patří Plzeňský Prazdroj.

Reklama

Související témata:
Carlsberg

Doporučované