Hlavní obsah

Ceny elektřiny na burze se zbláznily. Síkela chce svolat unijní summit

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Reklama

Ceny elektřiny na burze každý den trhají rekordy. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely je třeba najít celoevropské řešení – a třeba i zastropování ceny.

Článek

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) zvažuje svolání mimořádné evropské rady pro energetiku. Tématem budou vysoké ceny energií. Podle Síkely jde o celoevropský problém, mělo by se tak najít celoevropské řešení. Uvedl, že jedním z možných řešení by bylo i stanovení maximální výše ceny energií.

Jeho úřad zároveň podle něj připravuje jednání s kraji, které si na drahé energie stěžují. Síkela připustil, že pro kraje je nyní velmi náročné vysoutěžit jiný než takzvaný spotový produkt, cena se v takovém případě odvíjí od aktuální ceny na burze.

Ceny energií jsou nyní na rekordní výši. Jedním z možných řešení by podle Síkely bylo nakoupit část elektřiny pro potřeby státu a dále ji distribuovat mezi kraje.

„Trh se do určitě míry vymkl kontrole, přestává tržní volatilita reagovat na dobré zprávy a kumulují se jenom ty špatné a tlačí to ceny nahoru. Je to problém celé Evropy a samozřejmě pokud máte evropský trh a celoevropský problém, tak to nejjednodušší řešení se hledá na celoevropské úrovni,“ řekl Síkela.

Cenu elektřiny nyní prakticky diktuje ruský prezident Vladimir Putin, neboť její hodnotu na burze určuje poslední zdroj, který je nutný k udržení stability sítě. Jenže to jsou často plynové zdroje, kterým se kvůli snižování dodávek z Ruska hrozí nedostatek suroviny.

Burzovní ceny se dříve či později přenesou i na zákazníky, byť to chvíli potrvá a nebude to jedna ku jedné. Dodavatelé energií totiž nakupují průběžně, takže před nárazem současných vybičovaných cen je chrání nákupy z minulosti.

Reklama

Doporučované