Hlavní obsah

Češi se oklepávají z inflačního šoku, jejich důvěra v ekonomiku roste

Foto: shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Důvěra v českou ekonomiku letos v únoru klesla z lednových 92 bodů na 91,7 bodu. Stál za tím pokles důvěry podnikatelů. U spotřebitelů naopak důvěra vzrostla, a to dokonce na nejvyšší úroveň za uplynulý rok.

Článek

Češi se oklepávají z šoku, který jim způsobila inflační vlna a s ní spojený nevídaný propad reálných příjmů.

Důvěra spotřebitelů se v porovnání s lednem zvýšila o 4,8 bodu na 87,7 bodu. Vyšší byla naposledy právě před rokem, tedy loni v únoru. „Podobně jako v lednu zaznamenala většina sledovaných ukazatelů meziměsíční zlepšení. Nicméně spotřebitelský sentiment jako celek pořád zůstává hluboko pod svým dlouhodobým průměrem,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Zatímco spotřebitelé ekonomice věří o něco víc, propadla se důvěra podnikatelů, snížila se proti lednu o 1,3 bodu na hodnotu 92,5.

Nadprůměrně dobře jsou naladění podnikatelé ve stavebnictví, kde důvěra stoupla ze 104,4 bodu na 106,2 bodu, a dařilo se i ve vybraných službách, kde index z lednových 93,3 bodu skončil na 94,6 bodu.

Horší zprávy však přišly z obchodu, kde se důvěra snížila na 94,4 bodu z 94,8 bodu, a výraznější propad přišel také v průmyslu, kde index spadl z lednových 93,1 bodu na 88,7 bodu. Průmysl je přitom pro českou ekonomiku podstatná část jejího výkonu.

„Únorová důvěra podnikatelů v průmyslu poklesla na nejnižší hodnotu od června 2020. Podniky ve vybraných segmentech průmyslu očekávají výraznější útlum tempa růstu výrobní činnosti a také pokles zaměstnanosti,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Data tak podle analytiků naznačují, že českou ekonomiku čeká v zásadě stagnace kolem nuly s možností slabého výkyvu nad i pod ní.

Sáhli jsme si na dno, věří domácnosti

Počet domácností hodnotících svou současnou finanční situaci hůře než v předchozích 12 měsících se v únoru oproti lednu téměř nezměnil. Meziměsíčně se však podle statistiků výrazně snížil počet spotřebitelů očekávajících zhoršení finanční situace v následujících 12 měsících.

Oproti lednu se domácnosti také méně obávají zhoršení celkové ekonomické situace. Rovněž podíl spotřebitelů, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů, se meziměsíčně mírně snížil.

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera vyznívají údaje ČSÚ smíšeně. „Domácnosti začínají současnou ekonomickou situaci vidět méně negativně. Důvěra mezi podnikateli sice poklesla jen v průmyslu, ale vyhlídky ve všech sledovaných segmentech ohledně budoucnosti se naopak citelně zhoršily,“ uvedl.

„Stále se tak nemění nic na tom, že první polovina letošního roku bude ve znamení slabého růstu, obav z recese a rizik, že inflace nakonec bude vyšší, než současné odhady předpokládají,“ doplnil.

„Celkově jsou výsledky důvěry v ekonomice nepříznivé a napovídají pokračování recese, která započala ve druhé polovině loňského roku. Zvrátit tento trend může jen rychlý ústup inflace nebo příval nových objednávek do firem. Ani jedno není pro nejbližší měsíce příliš pravděpodobné,“ míní hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Reklama

Doporučované