Hlavní obsah

Česká firma staví sítě pro operátory. Má o ni zájem velká investiční banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

V Česku se schyluje k transakci se společností Suntel, která staví a provozuje telekomunikační sítě včetně stožárů pro operátory. Skupina DRFG, která Suntel vlastní, jedná o prodeji firmy s mezinárodní investiční bankou.

Článek

Investiční skupina DRFG byznysmena Davida Rusňáka vyjednává o prodeji své telekomunikační společnosti Suntel. Ta například staví vysílače pro mobilní operátory, a to na několika evropských trzích. Hodnota firmy se může vyšplhat přes jednu miliardu korun.

„Dostali jsme nabídku v podstatě na celou naši telekomunikační divizi v Suntel Group od jedné opravdu významné investiční banky, která se silně angažuje právě v telekomunikacích. Jsme s nimi řadu měsíců v intenzivním kontaktu, dělají si velmi pečlivé due diligence (hloubkový audit hospodaření – pozn. red.),“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys David Rusňák.

„Valuace této transakce je velmi, velmi zajímavá. Zatím ale nechci být v tuto chvíli konkrétnější, ani v číslech, ani o kterou banku jde, to by bylo vůči nim nefér,“ doplnil podnikatel.

Předpokládanou hodnotu transakce ale přesto Rusňák naznačil. „Bavíme se o valuaci převyšující osminásobek EBITDA,“ dodal.

Ukazatel EBITDA je zisk před započtením úroků, daní a odpisů. Za loňský rok měl Suntel tento ziskový ukazatel ve výši 140 milionů korun. Letos to má být 200 milionů. To by znamenalo ohodnocení firmy na 1,1 respektive 1,6 miliardy korun.

„Chceme samozřejmě případně exitovat za letošní výsledky,“ poznamenal Rusňák.

Suntel působí na čtyřech trzích. Kromě Česka jsou to ještě Německo, Švýcarsko, Rakousko a Slovensko. Zakladatelem firmy je Roman Řezníček, který v současnosti drží 44 procent v celé skupině DRFG a zároveň je od loňska jejím generálním ředitelem.

Ve výstavbě telekomunikačních sítí podnikají v České republice také další společnosti. Patří mezi ně například firma Com Plus CZ nebo společnost Vegacom ze skupiny Eltodo.

Doporučované