Hlavní obsah

Česká raketa. Předloni měli tržby desítky milionů, letos cílí na tři miliardy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tým společnosti FTMO, úplně vpravo stojí Otakar Šuffner.

Reklama

Na platformě FTMO obchoduje sto tisíc amatérských traderů z celého světa. Firma letos utrží tři miliardy korun a čeká zisk přes miliardu. Za poslední čtyři roky vyrostla o víc než 39 000 % a ovládla žebříček Deloitte Fast 50.

Článek

Na začátku miliardové story byla parta vysokoškoláků-obchodníků, kterým chyběl kapitál. Zaujala je americká firma, která své účty poskytovala dalším obchodníkům, a řekli si, že by to sami dokázali nabízet lépe a férověji pro obchodníky.

Chyběly jim ale finance na start, a tak se se svým projektem přihlásili do několika soutěží pro start-upy. Verdikt poroty byl krutý, jejich projekt prý nikdy nemůže uspět.

„Neuspěli jsme dokonce v několika soutěžích. Teď si říkáme, že jsme měli velké štěstí, že jsme nikomu equity nedali, ale v dané době nás mrzelo, že našemu nápadu nikdo nevěřil,“ říká dnes jeden ze zakladatelů firmy Otakar Šuffner.

Tehdejší proroci soutěží se krutě zmýlili. Dnes má totiž FTMO 107 zaměstnanců a více než sto tisíc klientů z celého světa. Jen za říjen svým obchodníkům vyplatila přes 2,5 milionu dolarů. Firma letos cílí na tržby tři miliardy korun a zisk víc než miliardu korun.

Jak vlastně vaše společnost funguje?

Náš byznys je rozdělen na dvě roviny. V první části prodáváme edukační kurz na finanční trhy, kde klient prokazuje své obchodní dovednosti tím, že musí splnit několik pravidel risk managementu a ziskovosti. Obchodníci, kteří tímto kurzem projdou, pak mají možnost podepsat smlouvu s naší tradingovou firmou a získat podíl na zisku ze svého obchodování. Kromě toho získávají podporu psychologa a dalších tradingových aplikací.

Při nezdarech začne trader propadat panice a naopak po dosáhnutí výborných obchodů nabyde dojmu, že už ho nic nepřekvapí. Obě stadia mysli jsou nebezpečná.
Otakar Šuffner, FTMO

Na začátku vám investoři nevěřili, že je to funkční model. Kdy přišla změna?

Začátky byly opravdu těžké, ale měli jsme velké štěstí, že jsme neměli jako studenti žádné výrazné výdaje. Celou dobu jsme doufali, že FTMO bude úspěšné, protože tradingem jsme žili a věděli jsme, že podobnou službu by ocenili i ostatní. První známky o tom, že by se byznys mohl opravdu rozjet, přišly ke konci roku 2018. To je přibližně čtyři roky poté, co jsme na nápadu začali pracovat. Určitě tedy nespadáme do kategorie byznysů, které uspěly přes noc.

80 procent lidí sítem neprojde

Kdo se může stát vaším traderem a jak náročné je projít vaším „sítem“?

Traderem se může stát prakticky kdokoli, kdo je dospělý a myslí to s tradingem vážně. Našimi klienty jsou především muži, žen máme výrazně méně, ale to neznamená, že by obchodovaly hůře než muži. V programu máme měsíčně desítky tisíc obchodníků a sítem neprojde nad 80 procent zájemců. Je to dáno i dobou, na trh se dostávají noví obchodníci, kteří se chtějí svézt například na popularitě kryptoměn. Ti většinou přichází za rychlým výdělkem – a to není správná cesta. U našich dlouhodobých klientů naopak pozorujeme, jak jde jejich výkonnost nahoru.

Musí mít ti, co projdou, licenci obchodníka? A jak vlastně fungují?

Ti, kteří sítem projdou, podepíší smlouvu s naší tradingovou firmou, která je opravňuje na 80 procent dosaženého zisku. Veškerá spolupráce s námi funguje na principu demo účtů. To znamená, že klienti FTMO nikdy neobchodují s reálnými penězi a nepotřebují mít tedy žádnou licenci. Zrcadlení pozic na reálný trh probíhá přes algoritmus.

Máme i výplaty přes 100 000 dolarů

Kolik jim průměrně vyplatíte?

Průměrná výplata je přes 2 000 dolarů. Máme sice i výplaty přes 100 000 dolarů, ale to jsou spíše výjimky. Výplaty za říjen dosáhly na dolarových účtech přes 2,5 milionu dolarů.

Co je zásadní pro to, aby byl trader úspěšný a dokázal se obchodováním na trzích uživit?

Zásadní je mít disciplínu a dodržovat pravidla obchodního plánu. Ono se to snadno řekne, ale opravdu to není tak lehké. Při nezdarech začne trader propadat panice a naopak po dosáhnutí výborných obchodů nabyde dojmu, že už ho nic nepřekvapí. Obě stadia mysli jsou nebezpečná a drahá.

Další důležitou indicií úspěšného tradera je mít na trading čas a v neposlední řadě také volné finance, které nejsou potřeba na živobytí – právě tento problém řeší FTMO.

Jak zajistíte, aby trader nepropadl panice nebo nedosáhl opačného stadia?

Risk management například udává, kolik je obchodník ochoten ztratit v jednotlivý den. Je pak naprosto zásadní, aby tento plán dodržel. Ač se to zdá na první pohled jednoduché, opak je pravdou.

Kolik traderů přes vaši platformu dnes obchoduje? Z kolika zemí?

V evaluační fázi jsou aktuálně desítky tisíc lidí z více než 200 zemí světa. V roce 2019 jsme měli necelé čtyři tisíce klientů, dnes je to přes sto tisíc lidí.

Letos čekáme tržby kolem tří miliard

Jaké byly vaše tržby v loňském roce? A jak se vyvíjí rok letošní?

Nárůst mezi roky 2019 a 2020 byl opravdu dramatický. Vyrostli jsme z vyšších desítek milionů v roce 2019 na miliardu v roce 2020. I letos jsme opět významně rostli. V procentech už sice ne tak dramaticky, ale číselně je růst i tak ohromný. Letos očekáváme tržby kolem tří miliard a zisk nad miliardu.

Dotkla se vás nějak pandemie? Nebo u vás má spíš pozitivní efekt?

Asi jako většině onlinovým byznysům nám pandemie příliš neuškodila, naopak. Více lidí se začalo zajímat o alternativní zdroje příjmů a při tom narazili na nás. FTMO je ale určeno až pro pokročilé obchodníky, takže můžeme očekávat růst počtu klientů i v následujících letech – až klienti dospějí do stadia, kdy by je FTMO mohlo zajímat.

Jak budete dál růst?

V příštím roce bychom chtěli přidat i služby klasické brokerské společnosti, kde si klienti mohou obchodovat své prostředky. V následujících letech chceme také vstoupit na asijské trhy, kde zatím příliš klientů z důvodu jazykové a kulturní bariéry nemáme. Horní limit obratu či počtu zaměstnanců samozřejmě stanovený nemáme.

Uvažujete tedy o otevření zahraničních poboček?

To už jsme řešili mnohokrát a zatím jsme vždy nutnost pobočky vyřešili najmutím cizinců zde v Praze.

Zároveň vám roste konkurence…

FTMO prakticky založilo jedno odvětví, které předtím neexistovalo, dlouho jsme byli na trhu sami. Nyní vznikají podobné projekty různě po světě, ale panice nepropadáme.

Reklama

Doporučované