Hlavní obsah

Čína nalila do ekonomiky miliardy. Ale zatím se to neprojevilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Gil Corzo, Shutterstock.com

Čínský prezident Si Ťin-pching.

Reklama

Navzdory snahám čínské vlády o podporu ekonomiky se výsledky zatím nedostavily. Investoři se obávají kroků vlády a celkového ekonomického výhledu.

Článek

Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu se v lednu již čtvrtý měsíc po sobě snížila, protože domácí ekonomika se nadále zhoršovala a růst poptávky byl nadále slabý. Index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu dosáhl hodnoty 49,2, což je pod očekáváním a naznačuje v tomto sektoru pokles, uvedla společnost Bloomberg.

O něco lepší výsledky pak hlásí nevýrobní sektor služeb, kde se index dostal na úroveň 50,7, přičemž sektor služeb rostl poprvé od října.

„Žádný bod obratu nevidím,“ konstatoval pro agenturu Bloomberg Galvin Chia z NatWest Markets v Singapuru a dodal, že případná pozitivní překvapení jsou příliš malá na to, aby celkový ne úplně utěšený obrázek dokázala opravit.

Jako mnozí jiní analytici zapochyboval nad účinností ekonomických opatření čínské administrativy, která nasměrovala do podpory ekonomiky miliardy dolarů – naposledy pomáhala čínská centrální banka snížením nutných bankovních rezerv. Zpřísnila se také pravidla pro „shortování“ na akciovém trhu a developeři dostali vzpruhu v podobě výhodnějších půjček.

Kromě nálady samotných manažerů svědčí o mizerné náladě v Číně také vývoj na tamní burze. Z ní během několika měsíců odteklo přes šest bilionů dolarů.

V březnu čeká Čínu jednání poslanců, při kterém nejužší vedení komunistické strany oznamuje, o kolik by měla ekonomika růst. Ekonomové očekávají, že nastaví poměrně vysoké číslo – kolem pěti procent –, a už dopředu pochybují, že ho lze dosáhnout.

Reklama

Související témata:

Doporučované