Hlavní obsah

Exportérem roku je opět automobilka Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Škoda Auto se opět stala vítězem Soutěže Exportér roku, která uděluje ceny nejúspěšnějším vývozcům. Mladoboleslavská automobilka vyvezla v roce 2022 produkty za téměř 401 miliard korun.

Článek

Vítězem 29. ročníku soutěže Exportér roku, která hodnotí nejúspěšnější vývozce za rok 2022, se stala opět automobilka Škoda Auto. Na prvním místě se firma objevuje od roku 2000, odkdy jsou na webu soutěže dostupné výsledky. V kategorii největšího nárůstu exportu zvítězila strojírenská společnost Žďas. ČTK o tom informovali organizátoři soutěže.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto vyvezla v roce 2022 produkty za téměř 401 miliard korun, o rok dříve to bylo 379 miliard korun. Druhou příčku obsadil výrobce elektroniky Foxconn CZ Group s objemem exportu přes 156 miliard korun. Třetím největším exportérem v zemi je koncern Agrofert sdružující více než 250 podniků, který loni vyvezl zboží za více než 150 miliard korun.

Vítězem kategorie podle meziročního nárůstu exportu mezi roky 2021 a 2022, kam patří velcí exportéři s objemem vývozu nad 500 milionů korun, se stala strojírenská firma Žďas ze Žďáru nad Sázavou. Výrobce tvářecích strojů, zařízení pro zpracování válcovaných výrobků, produktů metalurgie a lisovacích nástrojů meziročně zvýšil vývoz výrobků skoro o 133 procent.

Největší výrobce vinylových desek na světě GZ Media vývoz svých produktů meziročně zvýšil o 91 procent. Společnost se sídlem v Loděnici u Berouna a osmi výrobními závody v Evropě a Severní Americe se tak umístila na druhé příčce před výrobcem svařovaných konstrukcí pro autojeřáby, stavební stroje a manipulační techniku Schäfer-Menk, který meziročně zvýšil vývoz o 89 procent.

Soutěž Exportér roku vyhlašuje Hospodářská komora ve spolupráci se Středním podnikatelským stavem, Asociací pro podporu podnikání a partnery EGAP, ČEB a Dun&Bradstreet od roku 1995.

Český vývoz v roce 2022 vzrostl o 8,9 procenta na 346,7 miliardy korun. Zahraniční obchod ČR se zbožím vykázal za loňský rok schodek 198,1 miliardy korun, který byl meziročně o 189,2 miliardy korun větší.

Reklama

Související témata:
Soutěž Exportér roku

Doporučované