Hlavní obsah

Maďarský fond kupuje za miliardy síť prodejen Hruška

Foto: Hruška

Logo firmy.

Reklama

Maloobchodní síť Hruška převezme maďarský investiční fond Oriens. Hodnota transakce, kterou ještě musí posoudit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), se pohybuje v jednotkách miliard korun.

Článek

Zprávu přinesl server Zboží&Prodej, který uvedl, že podpis smlouvy potvrdily dva důvěryhodné zdroje obeznámené s aktuální situací na trhu.

Hruška v Česku patří k největším prodejním sítím. Řetězec se sídlem v Ostravě má prodejny hlavně na Moravě, ve Slezsku a ve východních Čechách. Firma patří třem společníkům – Pavlu Hruzíkovi, Jarmile Plevové a Janě Škrabalové. Transakce se týká také převzetí společnosti Sempronemo, která se zabývá správou a pronájmem nemovitostí. Server se odkazuje na dopis, v němž zástupci těchto společností informují o změně majitele obchodní partnery.

Podle poslední zveřejněné výroční zprávy Hruška v roce 2022 vytvořila tržby 7,78 miliardy korun, meziročně o 374,2 milionu korun nižší, a čistý zisk 156,5 milionu korun. V roce 2022 Hruška provozovala 434 vlastních prodejen a zajišťovala jednotnou obchodní politiku pro 581 provozoven. Zaměstnávala přes 3000 lidí.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Oriens je soukromě vlastněný průmyslový holding se zaměřením na fondy soukromého kapitálu v České republice, Polsku, Německu, Maďarsku a na Slovensku. Od roku 2021 do skupiny Oriens patří společnost Flosman, která v Česku provozuje síť potravinových prodejen Flop i velkoobchod. V ČR Oriens ovládá také firmu Moravia Containers, která vyrábí modulární stavby a kontejnery. Loni koupil obchodníka s hutním materiálem Steelmart z Huštěnovic na Uherskohradišťsku, dodavatele komponentů a specializovaných dílů pro energetiku, ropný a plynárenský průmysl a dopravu Sanborn z Velkého Meziříčí a také podíl ve firmě Gastro-menu Express z Třince na Frýdecko-Místecku. V červenci ÚOHS oznámil, že Oriens může koupit v Česku další potravinářský řetězec Pramen CZ.

Reklama

Související témata:

Doporučované