Hlavní obsah

Německé továrny mají více zakázek, ale na lepší časy se neblýská, míní ekonom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: europarl.europa.eu

Ilustrační foto

Reklama

Nové zakázky v německém průmyslu stouply o 0,2 procenta, což by mohlo naznačovat oživení ekonomiky. Odborníci však zůstávají skeptičtí. Německá čísla jsou důležitá i pro Česko, které je na svého souseda úzce napojeno.

Článek

Německo je jednou z mála zemí, ve které došlo v porovnání s minulým rokem ke zlepšení ekonomiky. Průmyslová výroba v Německu se v únoru zvýšila ve srovnání s předchozím měsícem o 2,1 procenta. Tempo růstu tak zrychlilo z 1,3 procenta v lednu. Nové zakázky v tamním průmyslu stouply meziměsíčně o 0,2 procenta.

Analytik Commerzbank Ralph Solveen ale upozornil, že růst byl způsoben pouze mírně vyšším počtem velkých zakázek, bez nich by celkové zakázky naopak klesly o 0,8 procenta.

Také Petr Dufek, hlavní ekonom banky Creditas, by z výsledků nevyvozoval žádné posílení německé ekonomiky, protože v kontextu předchozích výsledků jde o naprosto zanedbatelnou změnu, která podle něj vyznívá vlastně negativně. „Oněch +0,2 % je únorový výsledek následující po lednových -11,4 %. Takže od prosince jde stále o snížení zakázek o 11,2 %.“

„Nemyslím si, že by se už lámaly negativní trendy ani v Německu, ani u nás. Průmysl postrádá poptávku a přichází o své dřívější konkurenční výhody,“ shrnul Dufek.

„Pravidelně zklamává průmysl a nyní i výsledky maloobchodu. Obě ekonomiky letos hodně sázejí na spotřebu domácností, která zatím nijak výrazně neroste,“ dodává Dufek. „Maloobchod v Německu však klesá už čtyři měsíce za sebou, takže ani v tomto případě není vidět žádný pozitivní signál. Výhledy na Německo se zatím přepisují směrem dolů.“

Ekonomické problémy největší ekonomiky Evropy jsou z velké části způsobeny omezením ruských dodávek energie, slabou asijskou poptávkou, problémy výrobců automobilů v zemi s přizpůsobením se ekologickému přechodu a vysokými úrokovými sazbami.

Německá spolková banka však trvá na tom, že vážný pokles není pravděpodobný, a její prezident Joachim Nagel opakovaně odmítl názor, že Německo je opět „nemocným mužem“ Evropy.

Reklama

Související témata:

Doporučované