Hlavní obsah

Pořadatel pražských trhů: Přijdeme o miliony, žalobu nechystáme

Foto: Shutterstock.com

Vánoční trhy s kulisou Staroměstského náměstí bývaly před covidem vyhledávanou turistickou atrakcí.

Reklama

Vláda zavřela vánoční trhy a pro provozovatele chystá kompenzace. Podle Jana Della, který šéfuje pražským vánočním trhům, půjdou škody do milionů.

Článek

Vláda kvůli nárůstu případů koronaviru zakázala pořádání vánočních a adventních trhů. Prodejci mohou nabízet jen vánoční stromky, chvojí, jmelí, nebo ryby. Opatření má platit do 25. prosince a přišlo prakticky ze dne na den. Jen pořadatel pražských trhů, společnost Teiko, bude podle svého šéfa Jana Della tratit miliony korun.

O kolik jste zákazem trhů přišli?

Těžko v takovéto krátké době vyčíslit veškeré ztráty. My se musíme nejdříve vzpamatovat z toho šoku, který na nás přišel včera v odpoledních hodinách. Ale jen první čísla, co máme, tak příprava vánočních trhů je v řádech milionů korun, zhruba třináct milionů je jenom v přípravě – a to se nebavíme o nákupu zboží na prodej.

Budete stát žalovat za tyto ztráty?

Myslím si, že nejdřív by měl přijít dialog a komunikace. Bohužel ten dialog ze strany vlády k nám nepřišel před tím, než nám natvrdo oznámili, že vánoční trhy nemůžou být. Určitě chceme s vládou jednat nejenom my jako pořadatel pražských trhů, za námi stojí spoustu trhovců, spoustu práce, na kterou se připravovali a žaloba je až ta poslední z možností, která připadá v úvahu.

Dá se proti něčemu takovému pojistit?

Na to, že někdo rozhodne a uzavře vám možnost svobodně podnikat, se asi pojistit nedá. Nebo já o tom nevím, ale nejsem pojišťovací specialista.

V čem jsou pražské trhy výjimečné, lákají za normálních okolností cizince, třeba Němce?

Vánoční trhy v Praze a dále v České republice jsou na světě hodnoceny jako jedny z nejlepších trhů. A Praha sama o sobě je ve světě výjimečná, natož pak kulisa Staroměstského náměstí. Ta je naprosto nádherným prostředím. České vánoční trhy lákají turisty nejen z Německa, z Rakouska, ale i z Ameriky. Vánoční trhy jsou důležité i pro hotely a adventní turistiku vůbec v celé České republice. A celý tady ten segment už dva roky trpí.

Reklama

Doporučované