Hlavní obsah

Shell prchá z Ruska, prodá síť čerpacích stanic Lukoilu

Foto: Shutterstock/siam.pukkato, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Britská ropná a plynárenská společnost Shell se dohodla, že prodá ruské firmě Lukoil přes 400 čerpacích stanic a závod na maziva v Rusku. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

Článek

Úprk západních firem z Ruska pokračuje další velkou společností z oblasti petrochemického průmyslu. Po koncernu BP se z největšího státu světa stahuje také společnost Shell.

Ta o postupném stažení z Ruska rozhodla již začátkem března poté, co Rusko napadlo Ukrajinu.

Dohoda s Lukoilem zahrnuje 411 čerpacích stanic, které se nacházejí zejména ve střední a severozápadní části Ruska, a závod na maziva zhruba 200 kilometrů severozápadně od Moskvy. Předpokládá se, že transakce, kterou ještě musejí schválit regulační orgány, bude dokončena v letošním roce. Její hodnotu firmy nezveřejnily.

Společnost Shell začátkem května oznámila, že v souvislosti s rozhodnutím opustit aktivity v Rusku již odepsala 3,9 miliardy dolarů (zhruba 94 miliard Kč). Firma vlastní mimo jiné 27,5 procenta akcií v ruském závodě Sachalin-2 na zpracování zkapalněného zemního plynu.

Lukoil je druhým největším producentem ropy v Rusku po státní společnosti Rosněfť. V březnu se stal prvním velkým ruským podnikem, který se veřejně postavil proti ruské invazi na Ukrajinu.

Ve svém prohlášení se tehdy vyslovil pro „rychlé zastavení ozbrojeného konfliktu“. Dodal, že je znepokojen tragickými událostmi na Ukrajině, a vyjádřil soustrast všem, které konflikt zasáhl.

V Rosněfti měla ještě v únoru pětinový podíl společnost BP, která krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu oznámila, že se ho zbaví. Rozhodla se také ukončit obchodování s ruskou ropou. „Rozhodnutí opustit Rusko jsme učinili během 96 hodin od začátku invaze a dnes vidíme finanční důsledky tohoto rozhodnutí,“ upozornil před týdnem šéf společnosti Bernard Looney.

Odkazoval tak na rekordní ztrátu 20,4 miliardy dolarů (asi 480 miliard Kč), kterou firma utrpěla po zaúčtování exitu z Ruska.

Reklama

Související témata:

Doporučované