Hlavní obsah

Soud ochránil před věřiteli další Soukupovu firmu, má tři měsíce času

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: TV Barrandov

Jaromír Soukup.

Reklama

Individuální moratorium je nový nástroj, který se do české legislativy dostal loni v září. Má pomoci firmám, které se ocitly v těžké finanční situaci a při zdlouhavé insolvenci by mohly zkrachovat.

Článek

Další ze zadlužených firem podnikatele Jaromíra Soukupa, společnost Media Master, získala od soudu tříměsíční ochranu před věřiteli. Vyplývá to z rozhodnutí Městského soudu v Praze.

Společnost zajišťuje reklamu pro programy TV Barrandov, kterou Soukup spoluvlastní s podnikatelem Janem Čermákem. Dluží zhruba 608 milionů korun.

Během moratoria chce firma věřitelům předložit restrukturalizační návrh. Pokud se pro jeho realizaci vysloví potřebná většina a schválí jej soud, bude podle Čermáka na konci procesu stát fungující a oddlužená společnost.

Fungování Media Master je pro Barrandov Televizní studio klíčové, protože pro televizi znamená hlavní zdroj příjmů. Zároveň prodává reklamní prostor i pro tištěná periodika Sedmička, Týden nebo Instinkt, jež vydává Soukupova firma Empresa Media. Podle soudu jsou obě firmy propojené a tvoří koncern. Na Media Master podala exekuční návrh věřitelská firma Knowlimits Group a další věřitelé.

Pokud by soud moratorium nevyhlásil, mohli by podle jeho zdůvodnění někteří věřitelé uspokojit své pohledávky z majetku Media Master na úkor ostatních věřitelů, což by bylo v rozporu s insolvenční zásadou poměrného uspokojení věřitelů. Byla by také znemožněna reorganizace, kterou firma chystá.

Barrandov Televizní studio získalo moratorium na konci února. Jeho závazky dosahují 991 milionů korun. Čermák do Empresy, která TV Barrandov vlastní, vstoupil loni na podzim.

Reklama

Doporučované