Hlavní obsah

Stamiliony do větru. Zemědělský holding s exministrem zainvestuje do turbín

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Poblíž dálnice D35 vyrostou stometrové větrníky. Postaví je zemědělsko-průmyslový koncern Úsovsko.

Reklama

Osm větrných turbín vedle dálnice a také solární parky na „béčkových“ polích. Holding Úsovsko chce vedle zemědělství hrát větší roli i v zelené energetice.

Článek

Dálnici D35, která bude nejvýznamnější dopravní spojnicí severu Čech s Moravskoslezským krajem, mají lemovat desítky větrných turbín. Kromě společnosti ČEZ má v úmyslu část z nich postavit energetický outsider skupina Úsovsko, kterou řídí exministr zemědělství Jiří Milek.

Chtěli bychom postavit několik větrných turbín. Bavíme se o investici ve stamilionech korun.
Jiří Milek, předseda představenstva Úsovsko

Holding s 24 firmami je dnes jedním z nejvýznamnějších agrokoncernů v České republice. Hospodaří téměř na 15 tisících hektarech půdy, z nichž přibližně polovinu sám vlastní. V běhu jsou další zajímavé obchody. Naposledy o sobě skupina dala vědět koncem listopadu v souvislosti s chystanou akvizicí skupiny Pivovary CZ, kde má vedle Kofoly získat pětinový podíl. Vyrábí piva Zubr, Holba a Litovel.

V době, která je náročná především pro živočišnou výrobu, nakupují také další esa v zemědělství včetně Agrofertu a holdingu Rabbit CZ Zdeňka Jandejska. Své plány v energetice Jiří Milek načrtl v rozhovoru pro redakci SZ Byznys, který vyjde později. Popisuje v něm další rozvojové plány a komentuje situaci v zemědělství.

„Chtěli bychom postavit několik větrných turbín. Bavíme se o investici ve stamilionech korun,“ líčí rodák ze Šumperska. Pro větrníky si firma vybrala dvě lokality. Na hřebenu v okolí Maletína na Mohelnicku plánuje výstavbu až pěti turbín. V druhé lokalitě v Horních Loděnicích a okolí mají stát dva až tři zdroje. Obce budou mít z elektráren zajištěný garantovaný příjem.

„V regionu už stojí několik poměrně nových větrných turbín. Čtyři jsou u Žipotína, největší z nich o výkonu přes čtyři MWh. My budeme stavět podobné, menší už se moc nevyrábí,“ řekl vystudovaný zemědělský ekonom.

Úsovsko už získalo souhlas obcí a čeká na oficiální schválení změn v územních plánech. Musí ještě vyřídit stavební povolení, splnit hlukové a hygienické podmínky a požádat ČEZ o připojení k rozvodné soustavě. Není tedy reálné, aby výstavba začala už v roce 2024. Elektřinu plánuje prodávat do sítě. Smlouvu na dodávku elektřiny do distribuční sítě už má.

Projekt chce skupina financovat pomocí vlastních zdrojů, skrze úvěry u bank a z dotací z Modernizačního fondu. Loni se holdingu dařilo. Obrat skupiny loni vzrostl o 19 procent na 2,4 miliardy Kč a zisk o 58 procent ze 127 na 201 milionů korun. K výsledku pomohly také vyšší ceny mléka.

Česko v elektřině z větru zaostává za Evropou. Vyrobí z něj asi pouze jedno procento celkového množství elektrické energie. „Je pravda, že větrníky nejsou v České republice moc populární, ale přístup lidí se začíná v souvislosti se situací v energetice měnit a lidé začínají chápat, že někde se postavit musí,“ říká Milek.

U Žipotína už stojí čtyři turbíny od roku 2006, jedna se nahradila letos v říjnu silnějším větrníkem o výkonu 4,2 megawattu, který se stal nejvýkonnější větrnou elektrárnou v Česku. Turbínu o výšce 179 metrů instalovala firma S & M CZ a vyšla na 180 milionů korun. Firma má v plánu postavit desítky těchto zdrojů. Další desítky větrníků plánuje postavit společnost ČEZ na Svitavsku a Orlickoústecku.

Posílení role obnovitelných zdrojů bude v příštích letech jednou z priorit v energetické politice země. To je nevyhnutelné kvůli plnění evropských cílů na snížení emisí o 55 procent do roku 2030, ale i „poválečnému“ odstřižení od závislosti na fosilních zdrojích z Ruska.

Pole pokryjí soláry

Ambicióznější plány má Úsovsko i v oblasti výstavby nové fotovoltaiky. Momentálně má na střechách budov solární panely s kapacitou tři MWh, výroba elektřiny ze slunce se ale výrazně rozšíří.

„Chtěli bychom postavit elektrárny v okolí Maletína, Krchleb a také v Horní Loděnici a okolí. Mělo by jít o solární parky na polích, která mají z hlediska bonity a erozí horší kvalitu půdy,“ popsal bývalý ministr zemědělství z první Babišovy vlády.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Výstavbu několika solárních parků s kapacitou pět až 15 MWh už má firma předjednanou s obcemi, nejsou však zatím schváleny územní plány.

Dnes energie ze solárů na střechách slouží zejména pro výrobu potravin v závodě dceřiné firmy Úsovsko Food, která vyrábí müsli tyčinky Fit a krekry Bersi. Další byznysovou nohou holdingu je průmyslová výroba. Koncernová společnost Fortex staví například průmyslové haly a čističky odpadních vod. Skupinu ovládá 250 akcionářů, největší z nich s pětinovým podílem je Jiří Milek.

Úsovsko v tandemu se zemědělským podnikem Agro 2000 dokončují nákup podniku Rolnická Králíky u Nového Bydžova. Akvizici povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podnik hospodaří na 4800 hektarech zemědělské půdy a 480 hektarech luk a pastvin. Věnuje se chovu skotu a pěstování krmných plodin a cukrovky, řepky, sóji a obilovin.

Zemědělské podniky v Česku

K největším zemědělským, případně i potravinářským podnikům v ČR patří například:

  • Agrofert
  • AGRO - Měřín
  • JTZE
  • Rhea Holding
  • Úsovsko
  • Rabbit CZ
  • Agro Jesenice
  • Salix Morava
  • Spojené farmy

Reklama

Doporučované