Hlavní obsah

Tesla už není miláček. Investoři váhají, jestli patří do klubu vyvolených

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Investoři začínají váhat, zda je automobilka Tesla stále tak úžasná, jak ji její šéf Elon Musk prezentuje. Hodnota jejích akcií letos klesla a i další ukazatele vzbuzují pochyby o tom, zda patří do klubu sedmi výjimečných akcií.

Článek

Americká automobilka Tesla čelí pochybám investorů o tom, zda je stále tak výjimečná, aby se oprávněně řadila do prestižního seznamu sedmi výjimečných akcií (Magnificent Seven podle filmu Sedm statečných), které jakožto technologické firmy táhnou index S&P 500 vzhůru. Píše o tom agentura Bloomberg.

Agentura připomíná, že po loňském dvojnásobném růstu cen akcií letos spadly více než o pětinu (22 %). V porovnání například s titulem technologické společnosti Nvidia, jejíž akcie stouply o 46 procent, nebo Meta Platforms (růst 32 %) je to smutný výsledek. Nvidia vyráběla nejprve grafické procesory, ale dnes je na špici společností rozvíjejících nástroje AI.

Právě schopnost rozvíjet byznys po dráze AI, které dnes kupující věří nejvíce, se Tesle příliš nedaří, ačkoliv zakladatel a šéf automobilky Elon Musk se o tom snaží ostatní přesvědčit. Problém je v tom, že investoři mu příliš nevěří.

„Ačkoli by Elon Musk pravděpodobně nesouhlasil, investoři nevidí Teslu jako hráče, který to umí s umělou inteligencí jako většina ostatních akcií Magnificent Seven. Poptávka po produktech Tesly mizí, zatímco u ostatních společností spojených s AI exploduje,“ řekl agentuře Matthew Maley, hlavní tržní stratég společnosti Miller Tabak.

Příčinou tohoto problému je podle Bloombergu výhled pro elektrická vozidla v nadcházejícím období. Očekává se, že poptávka po nich letos a možná i v dalším období zpomalí, což vyvolává pochybnosti o schopnosti Tesly růst tak rychlým tempem, na které jsou investoři zvyklí.

Zhruba třetina analytiků pokrývajících Teslu doporučuje podle agentury koupit akcie automobilky, nicméně u ostatních titulů Magnificent Seven to je v průměru 85 procent. Analytici navíc za posledních 12 měsíců snížili odhad průměrného zisku Tesly pro rok 2024 téměř na polovinu, zatímco očekávání zisků u ostatních sedmi emisí vzrostla nebo zůstala stejná.

Dalším problémem je podle agentury to, že Tesla má jen jeden produkt – Model Y, což se podobá spíše vědeckému experimentu než vážně míněnému byznysu. „Být společností vyrábějící jeden produkt a špatně řídit načasování produktových cyklů může způsobit bolestivá období, v nichž se nyní nacházíme, a to až do doby, kdy vyjede vůz nové generace,“ zdůraznil pro Bloomberg Jeffrey Osborne z investiční banky Cowen.

Foto: Bloomberg

P/E poměr sedmi „výjimečných akcií“.

Nejistotu investorů ohledně budoucí poptávky i schopnosti Tesly držet tempo s rozvojem AI prohlubuje dále extrémně vysoké ocenění automobilky. I přes letošní výprodej se akcie obchodují za více než 60násobek budoucích zisků – poměr price-to-earnings, který ukazuje poměr mezi tržní cenou akcie a čistým ziskem na akcii.

Druhou nejdražší akcií Magnificent Seven je Nvidia Corp. s přibližně 36násobkem budoucích zisků, zatímco zbytek se obchoduje mezi hodnotou dvacet až třicet.

Fanoušci budoucnosti Tesly věří

Stále se však najde podle agentury dostatek investorů, kteří budoucnosti Tesly věří a její místo v klubu „Sedmi statečných“ hájí tím, že automobilka je jediným velkým ziskovým výrobcem elektromobilů, a právě proto si své elitní místo zaslouží.

Sami dokonce očekávají, že poptávka po elektromobilech v blízké budoucnosti klesne, budoucnost však podle nich bude patřit právě jim.

„Dokážu pochopit, že obchodníci jsou na akcie krátkodobě negativní,“ řekl Brian Mulberry, manažer klientského portfolia v Zacks Investment Management. „Dlouhodobí investoři jsou však pravděpodobně pozitivnější, protože žádný jiný výrobce elektromobilů nemůže se ziskem produkovat objem jednotek jako Tesla v čistě elektrickém prostoru,“ dodává.

Býčí investoři Tesly také poukazují na to, že růst tržeb společnosti po roce 2024 by měl překonat všechny Magnificent Seven kromě společnosti Nvidia. Očekává se, že její zisky se po letošním poklesu v roce 2025 vrátí zpět a budou stoupat rychlejším tempem než většina ostatních elitních titulů.

Reklama

Doporučované