Hlavní obsah

Inflace a krize? Nevadí, na českých aukcích s uměním lidé utratili 1,6 miliardy

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

Obraz od Toyen s názvem Cirkus z roku 1925 se vydražil za 79 557 500 Kč.

Reklama

Sběratelé a investoři na tuzemských aukcích výtvarného umění utratili v končícím roce více než 1,6 miliardy korun. Obrat sálových aukcí v ČR se tak velmi pravděpodobně vyhoupne na nový rekord.

Článek

„Je vidět, že inflace, energetická krize a nejistota způsobená válkou na Ukrajině neutlumila chuť sběratelů kupovat umělecká díla. Zároveň se vlastníci uměleckých děl nebáli dát i velmi kvalitní díla do aukcí, protože viděli, že je letos mohou prodat za velmi dobré ceny,“ uvedl Jan Stuchlík, šéfredaktor serveru Artplus.cz, který se specializuje na trh s uměním.

Ve srovnání s loňským rokem, kdy obrat činil 1,46 miliardy korun, by tak měl být letošní obrat zhruba o deset procent vyšší, na tuzemských aukcích výtvarného umění utratili lidé více než 1,6 miliardy korun.

Fakt, že aukční síně mají za sebou velmi dobrý rok, je vidět i z podílů prodaných a neprodaných položek v aukcích. Ve srovnání s rokem 2021 podíl prodaných položek vzrostl. „Podle předběžného odhadu se aukčním síním podařilo letos na sálových aukcích prodat polovinu nabízených děl. I to je dosud historicky nejvyšší hodnota,“ doplnil.

Jako jeden z ukazatelů podoby aukčního trhu odborníci uvádějí také sumu, která by byla potřeba ke koupi deseti nejdražších děl roku. I ta byla letos rekordní, činí 391,7 milionu korun včetně aukční provize. Proti roku 2021 jde o nárůst o téměř 21 milionů korun. Rekordní prodej obrazu Staropražský motiv od Bohumila Kubišty touto statistikou výrazně zahýbal. Prodal se za 123,6 milionu korun, což bylo o 43 milionů korun více než jednička z roku 2021, Cirkus od Toyen prodaný za 79,56 milionu korun.

Během letošního roku padlo na aukcích v Česku mnoho autorských rekordů. Na podzim se během jednoho měsíce přepisovalo dosavadní tuzemské aukční maximum u Zdeňka Sýkory. V říjnu se na aukci 1. Art Consulting prodaly jeho Linie č. 52 za 8,16 milionu korun. Na listopadové aukci Galerie Kodl se Linie č. 148 vyšplhaly na 10,8 milionu korun.

V případě Josefa Lady se sedm z jeho deseti nejdražších obrazů prodalo na aukcích letos. Rekordní Zima se vydražila na jaře u Galerie Kodl za 7,8 milionu korun, což je skoro dvojnásobek dosavadního rekordu za obraz Štědrý večer.

Emil Filla se poprvé v celkovém obratu za vydražené obrazy dostal přes 100 milionů korun s aukční provizí. Prodalo se 26 jeho děl. Úspěch je to i proto, že letošní nejdražší Fillovo dílo, Zátiší s černou kytarou a ovocem, prodané na prosincové aukci Arthouse Hejtmánek, se zařadilo do autorova aukčního žebříčku až na šesté místo.

Poté, co loni prodaný obraz Cirkus přinesl nové aukční maximum malířky Toyen, letos se do desítky nejdražších obrazů roku 2022 dostala čtyři její díla. Nejdražší Samotáři se prodali za 54 milionů korun.

Kubištův Staropražský motiv z roku 1911 drží aktuálně rekord českých aukcí. Letos na jaře posunul na druhé místo žebříčku obraz Františka Kupky Divertimento II, jenž se v roce 2020 prodal za 90,24 milionu korun. Na třetím místě je Cirkus s cenou 79,56 milionu korun.

Reklama

Doporučované