Hlavní obsah

Majitelem Expobank CZ by se měla stát česká Banka Creditas

Foto: Seznam Zprávy

Banka Creditas je součástí investiční skupiny Creditas.

Reklama

Novým vlastníkem Expobank CZ, která má vazby na Rusko, by se měla stát Banka Creditas. Obě banky podepsaly smlouvu o prodeji, která ještě podléhá schválení regulačními orgány.

Článek

V březnu oznámený prodej Expobank CZ konsorciu lotyšské Signet Bank AS a amerických investorů se neuskuteční. Konsorcium se rozhodlo od koupě ustoupit kvůli změně své investiční strategie, informovaly banky.

Naopak novým vlastníkem Expobank CZ by se měla stát Banka Creditas. Banky o tom informovaly ve společné tiskové zprávě. Obě banky zároveň uvedly, že nadále fungují samostatně a pro jejich klienty ani zaměstnance se nic nemění.

„Banka Creditas je stabilní finanční instituce, která má ambice dále růst jak organicky, tak prostřednictvím akvizic. Koupě Expobank CZ je plně v souladu s naší růstovou strategií. Obchodní modely Banky Creditas i Expobank CZ se vzájemně vhodně doplňují, a může tak dojít k dalšímu rozšíření produktů a rozvoji služeb pro klienty,“ uvedl předseda představenstva Banky Creditas Vladimír Hořejší.

„Tato transakce je dalším impulsem k růstu Expobank CZ na českém trhu. Naší strategií bude využít synergií mezi oběma společnostmi a zázemí silného ryze českého vlastníka. Expobank CZ se bude dále koncentrovat zejména na oblasti retailového bankovnictví a poskytování služeb s maximálním využitím moderních technologií,“ uvedl předseda představenstva Expobank CZ Petr Krumphanzl.

Expobank, která patří k menším českým bankám s bilanční sumou 12 miliard korun, se zaměřuje na domácí a zahraniční korporátní klientelu, privátní bankovnictví a na finanční služby pro občany. Její většinový vlastník Igor Kim působí jako investor v ruském i v evropském bankovním sektoru. Expobank CZ působí na českém trhu od roku 1991. K síti bankovních domů s názvem Expobank se připojila po akvizici od německé LBBW v roce 2014.

Banka Creditas vznikla v roce 1996 jako 1. Třebíčská záložna. Do konce roku 2016 byla největší tuzemskou záložnou a od 1. ledna 2017 se stala bankou. Patří mezi středně velké banky s bilanční sumou více než 80 miliard korun. Banka je součástí investiční skupiny Creditas.

Reklama

Doporučované