Hlavní obsah

Meta měla dvouhodinový výpadek. Napříč světem zamrzl Facebook nebo Instagram

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Jeden z nejrozsáhlejších výpadků posledních let postihuje miliony uživatelů po celém světě, včetně Česka.

Článek

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Uživatelé po celém světě dnes hlásili výpadek služeb společnosti Meta Platforms, včetně sítí Facebook, Instagram, Threads a Messenger. Mluvčí Mety Andy Stone po zhruba dvou hodinách na sociální síti X oznámil, že přístup ke službám se podařilo obnovit. Dodal, že firma měla technický problém, žádné podrobnosti však nezveřejnil.

Uživatelé začali hlásit výrazný výpadek služeb Mety kolem 16:00 SEČ, ukázaly stránky downdetector.com, které sledují hlášení o výpadcích. Incident představuje jeden z nejrozsáhlejších výpadků v nedávné historii a postihl zřejmě miliony uživatelů po celém světě, včetně Česka.

Stone uvedl, že technický problém dnes způsobil, že lidé měli potíže s přístupem k některým službám. „Problém jsme vyřešili co nejrychleji pro všechny, kterých se to týkalo, a omlouváme se za nepříjemnosti,“ uvedl.

Meta vlastní i aplikaci WhatsApp. Ta zřejmě zůstala v provozu, i když se objevily zprávy o problému aplikačního programového rozhraní WhatsApp Business, uvedla agentura Reuters.

Uživatelé většinou uváděli, že je služba odhlásila a nebylo možné se znovu přihlásit. Objevily se i spekulace o útoku hackerů. Síť Threads byla zcela nedostupná a všem, kdo se pokusili aplikaci otevřít, zobrazovala obecnou chybovou zprávu.

Výpadek patřil k nejsledovanějším tématům na sociální síti X, dříve Twitter. Vyjádřil se k němu i majitel X Elon Musk. „Pokud čtete tento příspěvek, je to proto, že naše servery fungují,“ napsal.

Podle listu The Wall Street Journal sledovali situaci i představitelé americké vlády kvůli tzv. superúterý, kdy se konají primárky nebo stranická volební shromáždění v 16 různých státech. Podle vyjádření vyššího úředníka Agentury pro kybernetickou bezpečnost a bezpečnost infrastruktury ale nebyly zaznamenány konkrétní nebo důvěryhodné hrozby, které by se pokoušely narušit volby.

Podobný výpadek nastal v roce 2021, kdy kvůli problému s konfigurací na několik hodin vypadl přístup na Facebook, Instagram a WhatsApp.

Aktualizace: Doplněny informace napříč textem.

Reklama

Doporučované