Hlavní obsah

Rok třetího nejbohatšího Čecha: Rekordní akvizice a spory až v New Yorku

Foto: ČTK

Většinový vlastník CPI Property Group Radovan Vítek.

Reklama

Skupina CPI Property Group, kterou ovládá miliardář Radovan Vítek, zvýšila hrubý provozní zisk na 9 miliard korun a ovládá portfolio nemovitostí v hodnotě 319 miliard korun.

Článek

Radovan Vítek píše dál úspěšný příběh. Od nepřátelského ovládnutí družstva Včela na konci devadesátých let minulého století se jeho skupina CPI Property Group rozrostla na jednoho z největších hráčů na středoevropském realitním trhu. Hodnota nemovitostí v portfoliu skupiny se loni zvýšila o 27 procent na 13 miliard eur (319 miliard korun).

Vítkovi se podařilo proplout úspěšně pandemií covidu-19 a ani ruská invaze na Ukrajině mu nijak zásadně neuškodila. V Rusku vlastní jen jeden hotel v Moskvě a ztráta z něho loni činila jen deset milionů korun.

Konsolidovaný hrubý provozní zisk EBITDA skupina zvýšila o devět procent na 368 milionů eur, tedy zhruba devět miliard korun. Portfolio rostlo hlavně kvůli investicím 1,5 miliardy eur (37 miliard korun) do nových nemovitostí. Dalších 1,4 miliardy eur (34 miliard korun) jde na vrub kladného přecenění majetku, jelikož hodnota nemovitostí v regionu obecně rostla.

Rakouský nájezd

Vítek získal hlavně významné podíly v rakouských společnostech Immofinanz a S Immo, dvou velkých vlastnících nemovitostí ve střední Evropě. Aktuálně vlastní skupina CPIPG 54,9 procenta Immofinanz a pokračuje dál ve výkupu akcií.

V průběhu prvního čtvrtletí roku také pokračovala v nákupu akcií společnosti S Immo (což je mimo jiné významný akcionář Immofinanz, a Immofinanz vlastní zase podíl v S Immo) a aktuálně vlastní 16,1 procenta akcií – respektive celkem 42,6 procenta. To když se připočte podíl společnosti Immofinanz ve výši 26,5 procenta ve společnosti S Immo. Rovněž dokončil akvizice nemovitostí a pozemků v Itálii, Velké Británii a Berlíně.

I přes mohutné akvizice hodnota zadlužení skupiny mírně klesla, meziročně o pět procentních bodů na 35,7 čisté hodnoty majetku. Stalo se tak hlavně kvůli odprodeji nemovitostí, refinancování dluhu a také vstupu amerického fondu Apollo Global Management, který na sklonku loňského roku získal ve skupině 5,5procentní podíl.

Loni Vítek prodal například sídlo společnosti ČEZ v Praze-Michli nebo kancelářské budovy, kde sídlí Generali Česká pojišťovna. Do konce roku 2021 skupina podepsala smlouvy o prodejích, které by přinesly hrubý výnos ve výši přibližně 700 milionů eur (17 miliard korun). Pokračovala i letos, kdy odprodala logistické parky a pozemky za skoro 200 milionů (5 miliard korun).

Lavina sporů

Mezi odprodané nemovitosti patří například pozemky v Maďarsku či Rumunsku, obchodní centrum v Česku, kanceláře v Maďarsku a Česku či logistické parky ve Vestci u Prahy.

Vítkova společnost také vede řadu velkých sporů se společností Kingstown v Lucembursku a s českými miliardáři Markem Čmejlou a Jiřím Divišem v New Yorku, ale zdá se, že si z nich zatím velkou hlavu nedělá.

V Itálii Vítkovu skupinu žaluje společnost Sorgente Group Italia, která zpochybňuje navýšení Vítkova kapitálu ve společnosti Nova Re, kterou později ovládl. Spory vede CPI PG i kvůli pozemkům Tor Di Valle u Říma.

Nejdůležitější finanční údaje CPI PG v roce 2021

  • Portfolio nemovitostí skupiny CPIPG se zvýšilo na 13,1 miliardy eur (o 27 procent oproti roku 2020), protože skupina dokončila akvizice v hodnotě 1,5 miliardy eur a těžila z nárůstu reálné hodnoty rezidenčních, pozemkových a kancelářských aktiv v celé skupině o 1,4 miliardy eur. Celková aktiva dosáhla 14,4 miliardy eur (nárůst o 22 procent).
  • Čistý příjem z pronájmu se zvýšil na 363 milionů eur (o 7 procent oproti roku 2020) a konsolidovaný upravený zisk EBITDA vzrostl na 368 milionů eur (o 9 procent) díky příspěvku z nedávných akvizic a výstavby, mírně vyšší obsazenosti na úrovni 93,8 procenta a 3,3 procenta nárůstu hrubého příjmu z pronájmu v porovnání s předchozími roky.
  • Hotelový segment vykázal čistý zisk ve výši 14 milionů eur (oproti ztrátě 3 milionů eur v roce 2020), což odráží postupné oživení hotelového sektoru, zejména ve druhé polovině roku 2021, a efektivní řízení nákladů.
  • Čistý zisk z podnikání ve výši 385 milionů eur a finanční zisk z podnikání ve výši 254 milionů eur (obojí o 12 procent více než v roce 2020) ukazují přínosy stabilní obchodní výkonnosti CPIPG, diverzifikovaných zdrojů příjmů a příspěvku z nedávných akvizic.
  • Skupina v roce 2021 inkasovala 97 procent smluvního nájemného před dopadem jednorázových slev COVID-19, které činily méně než 3 procenta hrubých příjmů z nájemného. Výběr nájemného z kanceláří a rezidenčních nemovitostí se blížil 100 procentům.
  • EPRA NRV (čistá hodnota aktiv) vzrostla o 38 procent na 7,0 miliard eur.
  • Čistá hodnota LTV (Loan-to-Value, hodnota dluhu k hodnotě nemovitostí) klesla na rekordní minimum 35,7 % na konci roku 2021 v důsledku čerstvě získaného kapitálu, prodejů a pozitivního přecenění ve druhé polovině roku 2021.
  • Celková dostupná likvidita skupiny CPIPG činila na konci roku 2021 1,2 miliardy eur (hotovost a nevyčerpaný revolvingový úvěr ve výši 700 milionů eur).
  • V průběhu roku 2021 CPIPG vydala prioritní nezajištěné a hybridní dluhopisy v hodnotě 1,4 miliardy eur. Výnosy byly částečně použity ke splacení více než 750 milionů eur z prioritních nezajištěných dluhopisů, dluhopisů Schuldschein a hybridních dluhopisů splatných na požádání či splatných v letech 2022, 2023 a 2024. V důsledku těchto kroků se zvýšila vážená průměrná splatnost dluhu z 4,8 roku v roce 2020 na 5,2 roku na konci roku 2021.

Reklama

Doporučované