Hlavní obsah

Obří „špunty“ za 1,5 miliardy dolarů. Biden chce zabránit únikům metanu

Foto: Pixabay.com

Americký prezident Joe Biden vyčlení na snížení emisí metanu 1,5 miliardy dolarů. Ilustrační foto.

Reklama

Spojené státy patří mezi největší producenty emisí metanu. Proto chce prezident Joe Biden poskytnout více než miliardu dolarů na to, aby se v jednotlivých státech ucpávaly staré a opuštěné ropné vrty, ze kterých metan uniká.

Článek

Podobně jako většina zemí se i Spojené státy snaží o snížení emisí. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se proto rozhodla, že finančně podpoří ucpávání tisíců opuštěných ropných a plynových vrtů, které vypouštějí metan.

Ten je hlavní složkou zemního plynu a negativně přispívá ke změnám klimatu. Metan zároveň tvoří zhruba 10 procent emisí skleníkových plynů. Podle serveru CNBC je navíc jeho dopad na klima, v porovnání s uhlíkem více než osmdesátkrát větší. Biden je proto přesvědčen, že ucpání vrtů alespoň částečně uleví životnímu prostředí. Proto chce vyčlenit 1,5 miliardy dolarů, aby se jeho vize naplnila.

Bude to dobré pro naše klima, pro zdraví našich lidí a pro americké pracovníky.
Deb Haalandová, ministryně vnitra Spojených Států

Podle ministryně vnitra Deb Haalandové je podobný projekt potřebný. Ve svém prohlášení uvedla, že díky financování může nyní vláda bojovat se starým znečištěním. Haalandová poukázala na to, že existují i komunity, které v okolí starých vrtů žijí, a jsou tím pádem zdravotně ohrožené, což označila za „dlouhodobou ekologickou nespravedlnost“.

V okruhu jedné míle od opuštěných ropných nebo plynových vrtů, z nichž některé vypouštějí škodlivé plyny, totiž žije zhruba 9 milionů lidí. „Je nutné, abychom se vypořádali s více než sto tisíci zdokumentovanými osiřelými vrty po celé zemi. Bude to dobré pro naše klima, pro zdraví našich lidí a pro americké pracovníky,“ uvedla Haalandová.

Kromě vrtů si USA posvítí i na maso

Peníze si rozdělí 26 států, které loni zaslaly ministerstvu vnitra oznámení o záměru podílet se na Bidenově iniciativě. Například Pensylvánie dostane více než 100 milionů dolarů, aby zacpala staré vrty. Podobné financování čeká i na Texas.

„Jde o důležitý první krok,“ řekl Mahyar Sorour, zástupce legislativního ředitele ekologické organizace Sierra Club. „Ale pokud to nepůjde ruku v ruce s reformou systému, která bude vyžadovat, aby ropné a plynárenské společnosti tyto náklady pokryly předem, bude průmysl i nadále zanechávat toxické vrty na našich veřejných pozemcích a očekávat, že daňoví poplatníci pokryjí náklady na jejich vyčištění.“

Uzavírání vrtů se zamlouvá i ropnému a plynárenskému průmyslu. „Vítáme snahu administrativy řešit osiřelé vrty,“ řekla pro CNBC Bethany Williamsová, mluvčí American Petroleum Institute, největší obchodní skupiny ropného a plynárenského průmyslu. API navíc loni vydala nový průmyslový standard, který se zabývá právě uzavíráním a sanací vrtů.

Bílý dům loni pomohl posunout Global Methane Pledge, pakt o snížení emisí metanu, o 30 procent do konce dekády. K závazku se připojilo více než 100 zemí, včetně 15 z 30 největších světových producentů metanu, jako jsou právě Spojené státy, Brazílie či Indonésie.

Bílý dům také oznámil, že bude chtít po provozovatelích potrubí, aby minimalizovali úniky metanu. Spojené státy se zároveň chtějí zabývat emisemi i v ostatních odvětvích průmyslu, například v masném či mléčném. Bidenova administrativa rovněž plánuje vytvořit novou meziagenturní pracovní skupinu pro koordinaci měření, monitorování a vykazování emisí skleníkových plynů.

Reklama

Doporučované