Hlavní obsah

Cash Only: Češi dobyli nové exportní trhy a oklikou se vrátili do Ruska

Foto: Shutterstock/dade72

Evropská komise odhaduje, že díky sankcím se do Ruska nedostalo od února 2022 zboží za 44 miliard eur.

Reklama

Loňská statistika zahraničního obchodu odhaluje nepříjemnou pravdu. Sankce na Rusko jsou děravé a firmy si našly jinou cestu. Třeba přes Kyrgyzstán, kam z Česka putuje dvanáctkrát víc zboží než před válkou.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Cash Only, ve kterém Martin Jašminský, Zuzana Kubátová, Jiří Zatloukal a Jiří Nádoba každý pátek komentují dění v českém byznysu. Pokud vás Cash Only zaujal, přihlaste se k odběru newsletteru.

Na první pohled to může vypadat jako splnění dávného snu o nalézání nových exportních trhů a dobývání světa. Český vývoz do Kyrgyzstánu je skoro dvanáctkrát vyšší než před válkou na Ukrajině. Vývoz do Arménie, Kazachstánu, Uzbekistánu, Ázerbájdžánu a Gruzie se zvedl dvakrát až třikrát.

Nejde o náhodu ani o triumf ekonomické diplomacie, ale spíš o její prohru. Česká exportní data ilustrují to, o čem se v Evropě už delší dobu mluví – že postsovětské země ve Střední Asii slouží Rusku jako užitečné překladiště a že unijní sankce kvůli tomu nefungují tak, jak by měly.

Čísla o českém exportu jsou zatím k dispozici jen do října. Když se vyberou jen ty země, které jsou statisticky významné (kam se vyvezlo z ČR zboží aspoň za miliardu korun), tak bývalé sovětské satelity v Asii jasně vedou. Nikdo jiný nemá větší procentní růst než výše uvedená šestice. Státy z jiných regionů skončily až na dalších příčkách. Sedmá je Indonésie, osmá Saúdská Arábie, devátý Ekvádor a desátá Kolumbie.

Embargo na vývoz vybraných produktů do Ruska je součástí sankcí, na kterých se dohodly státy EU nebo celá západní aliance. Po ruském vpádu na Ukrajinu v únoru 2022 se restrikce postupně vršily v rámci nově přijímaných sankčních balíčků, a to podle prostého principu.

„Seznam zakázaných produktů je navržen tak, aby maximalizoval negativní dopad sankcí na ruskou ekonomiku a zároveň omezil důsledky pro podniky a občany EU,“ píše se k tomu na stránkách Rady EU, kde je i seznam embargovaných produktů. Patří na něj samozřejmě zbraně a vše další, co lze k jejich výrobě použít, nejrůznější strojírenské zboží, součástky pro opravu letadel a těžebních zařízení, ale i luxusní auta nebo šperky.

Foto: Seznam Zprávy

Export do Kyrgyzstánu v poslední době podezřele roste.

Evropská komise odhaduje, že díky těmto opatřením se do Ruska nedostalo od února 2022 zboží za 44 miliard eur. Dopad na každodenní život je zjevný, třeba příhody o nedobrém stavu dopravních letadel a množících se nouzových přistáních znějí strašidelně. Ale že by sankce fungovaly neprodyšně, to se rozhodně říct nedá.

„13. června 2023 zabila ruská střela Kh-101 11 lidí, včetně jednoho dítěte, v pětipatrovém obytném domě v Krivém Rohu. Střela v sobě měla 53 součástek s původem v demokratických zemích,“ stojí v úvodu jedné z analýz o účinnosti sankcí, která vznikla loni pod patronátem ukrajinské vlády a sumarizuje, že restrikce sice ruskou agresi i život v Rusku významně ztěžují, ale pořád mají velké rezervy.

Podle jiné podobné zprávy má Moskva ze Západu až třetinu součástek pro své zbraně. A to buď kvůli reexportu přes jiné země, nebo protože se kontroly vývozu často nevztahují na továrny provozované západními firmami mimo jejich domovské státy.

O kyrgyzské kličce se ví už delší dobu. Nárůsty exportu v tisícovkách procent vykazují i jiné země než Česko, třeba Německo nebo Polsko. V Biškeku si loni stěžovala delegace Evropského parlamentu, a i když vedení země oficiálně stojí za tím, že unijní úsilí nijak nemaří, zkušenosti z terénu ukazují něco jiného. Třeba to, jak v roce 2022 náhle začal růst dovoz letecké techniky a jak kyrgyzský statistický úřad poté raději databázi zahraničního obchodu zamlžil, aby v ní nešlo dohledat konkrétní zboží.

V prosinci přibylo v unijních sankcích ustanovení, které vývozcům z EU přímo zakazuje reexport embargovaného zboží přes třetí země. Důkazní břemeno, že někdo sankce vědomě obešel, je v těchto případech na státu. Na druhou stranu – jak přibližuje mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Marek Vošahlík – sankce jsou koncipovány tak, že zavazují přímo každého občana EU.

„Vývozci jsou vždy povinni předcházet tomu, aby sankcionované zboží nepřímo končilo v Rusku. Z tohoto pohledu tedy nelze sankce úmyslně beztrestně obejít,“ uvádí Vošahlík. Reexport přes země jako Kyrgyzstán podle něj nemusí a priori znamenat porušení sankcí, záleží na úmyslech exportéra.

„Snahou Ruska je v rámci potřeby dovážet sankcionované zboží a vytváří k tomu celý řetězec firem v celé řadě států, které jsou schopny doložit českým subjektům doklady, které dokážou věrohodně zastírat, že zboží skončí dalšími přeprodeji v Rusku. V takovém případě, pokud se neprokáže úmysl anebo snaha, nelze toto přičítat k tíži českému vývozci. Samozřejmě v opačném případě, kdy se český subjekt úmyslně snaží o obcházení sankcí vůči Rusku, může se dopustit nejen přestupku, ale zejména trestného činu,“ dodává.

Zajímají vás ceny hypoték, rozvoj fotovoltaiky nebo krize nákladní dopravy v Rudém moři? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

Reklama

Doporučované