Hlavní obsah

Cash Only: Stablecoiny nejsou bez rizika. Zavedou banky vlastní blockchain?

Foto: Shutterstock.com

Coinbase při vzájemných platbách svých 56 milionů zákazníků využívá převody mimo řetězec blockchainu.

Reklama

Martin Jašminský, Zuzana Kubátová a Jiří Zatloukal komentují dění v českém byznysu. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Stablecoiny zažily za poslední dva roky obrovský boom. Investoři tento typ kryptoměn drží, protože poskytují to nejlepší z kryptosvěta i tradičního světa financí: zúčtují se v řádech minut, poskytují soukromí decentralizovaných blockchainů, ale zároveň jsou stabilní jako klasické měny, jimiž platíme v obchodech.

Jak ale ukazuje listopadová zpráva amerického ministerstva financí, nejsou vůbec bez rizika. Fungují totiž na stejném principu jako klasické banky, ale na rozdíl od nich nemají žádné pojištění vkladů. V případě krachu tak někteří investoři mohou přijít o peníze.

Zajímavý je příklad kryptoburzy Coinbase, který ukazuje, že investoři své kryptoměny často ani nevlastní.

Coinbase při vzájemných platbách svých 56 milionů zákazníků využívá převody mimo řetězec blockchainu. Pokud jeden uživatel Coinbase pošle bitcoin jinému uživateli Coinbase, není to zaznamenáno v blockchainu. To znamená, že platby mezi zákazníky Coinbase jsou vypořádány v účetnictví Coinbase, čímž se Coinbase vyhne drahé a pomalé blockchainové transakci.

To, co ve skutečnosti zákazníci firmy vlastní, je pohledávka společnosti na výplatu bitcoinu. Je to Coinbase, kdo vlastní bitcoin, který drží v úschově pro své uživatele.

Existuje tak riziko, že Coinbase bitcoin nedodá. Představte si, že by Coinbase zkrachovala. I za předpokladu, že všechny držby bitcoinů jejích vkladatelů jsou bezpečně v úschově třetí strany, opětovné přidělení těchto uschovaných bitcoinů by vyžadovalo transakce na blockchainu k navrácení prostředků vkladatelů. Při velkém množství požadavků by nastalo zpoždění v řádu hodin i dnů, než by se zákazníci dočkali vypořádání transakcí. Mezitím by se mohly rychle měnit ceny.

Blockchain je v tomto ohledu extrémně pomalý. Podle amerických regulátorů zpracovává stávající centralizovaný finanční systém platby v hodnotě 100 bilionů dolarů ročně, 600 milionů transakcí denně a má jasné hranice odpovědnosti. Veřejné blockchainy jsou naproti tomu pomalé, spotřebovávají hodně energie a nenabízejí žádný vstupní bod pro regulaci.

Řešením by mohly být tzv. povolené blockchainy, které jsou decentralizované, ale přesto je u nich možnost centrálního zásahu v případě paniky. Tak jako centrální banky zasahují v krizi.

Je tak dobře možné, že banky v budoucnu vytvoří vlastní blockchain, který bude navržen tak, aby byl transparentní a bezpečný, a zároveň bude splňovat požadavky regulačních orgánů. Kryptoinovace tak ve finále mohou vstřebat klasické banky.

Zajímají vás novinky v oblasti námořní přepravy, plánované developerské projekty nebo rozhovory s profesionálními investory? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

Reklama

Doporučované