Hlavní obsah

Komentář: Mladí a investování. Začnou s vidinou bytu a už je to nepustí

Mojmír Zálešák
Člen investičního výboru J&T NextGen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jirsak, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Inflace, změny v důchodech i drahé bydlení přiměly i mladé, aby se začali zajímat o svou budoucnost, tedy i peníze. Spoléhat na stát totiž už dnes nestačí, píše v komentáři člen investičního výboru J&T NextGen Mojmír Zálešák.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zejména u mladé generace čím dál více pozoruji zvyšující se zájem o investování. Důvod je jasný – stále více mladých lidí začíná chápat důležitost investování pro jejich budoucí finanční stabilitu a nezávislost. Spoření už totiž dávno nestačí. Ačkoliv se může zdát zhodnocení kolem pěti procent ročně na spořicích či termínovaných účtech lákavé, ve skutečnosti nám dlouhodobá inflace ukazuje, že naše peníze v přímém přenosu ztrácejí na hodnotě.

Nedávný průzkum AKAT ukazuje, že 35 % mladých lidí ve věku 18 až 26 let zvažuje začít s investováním, což je z pohledu přístupu k finančnímu plánování určitě pozitivní vývoj. Mladí totiž v investování začínají konečně vidět jeho klíčovou výhodu – pokud začnou brzy, a to i s menšími částkami, využijí sílu oblíbeného termínu slavného finančníka Warrena Buffetta – složené úročení.

To funguje na jednoduchém principu, kdy krátkodobý zisk například u spoření, tedy úrok, si člověk nevybere, ale přiloží ho k původnímu základnímu kapitálu. Ten se tak pravidelně zvyšuje a z něj tak plynou zase vyšší úroky či zisk a tak stále dokola.

Klíčem k pomyslnému úspěchu je tedy pravidelnost a zároveň to ukazuje, že investování není pouze pro bohaté s vysokými příjmy, kteří mohou na počátku investování složit jednorázově „balík“.

Poslední dobou se také setkávám s názorem, že mladí lidé z různých důvodů ztrácejí zájem o vlastní bydlení. Vlastnit nemovitost pro ně není po vzoru západního světa důležité, nebo si vzhledem k cenám nemovitostí a výši úrokových sazeb u hypoték ani nedělají naději, že by na vlastní bydlení vůbec někdy dosáhli. Přitom je známo, že dříve to bylo to první, na co mladí lidé mysleli, když začali vydělávat peníze.

Proinvestovat se k vlastnímu bydlení a pohodlí vnímám jako častou motivaci mladých lidí vůbec s investováním začít. A ať už se jim to povede, nebo se nakonec spokojí s nájmem a investice zhodnotí jinak, je asi vlastně jedno. Pokud někomu vlastní bydlení poslouží jen jako motivátor k tomu zvednout se ze židle a začít investovat, je to i tak dobrá zpráva.

Svět financí jde nejlépe pochopit praxí

Z vlastní zkušenosti vím, že začlenění finanční gramotnosti do vzdělávacího systému je nezbytné, což ale podle mého názoru v dnešní době ve školách lehce drhne. Důležité totiž je, aby základní finanční dovednosti nebyly omezeny pouze na teorii, ale zahrnovaly i praktickou aplikaci.

Mladým, kteří se chtějí na investice vrhnout, se tak snažím předávat myšlenku, že investování není jen o kumulaci bohatství, ale také o přijetí zodpovědnosti za vlastní finanční budoucnost. S tímto vědomím vyzývám všechny, a nejen mladé občany, aby se nezdráhali vstoupit do světa investic, využili dostupné zdroje pro sebevzdělávání a věnovali pozornost dlouhodobému plánování. Čím dříve totiž převezmeme zodpovědnost za svou budoucnost, tím lépe se nám v ní bude žít.

Reklama

Doporučované