Hlavní obsah

Parket: Bitcoin nemá hodnotu, tvrdí eurobankéři. Měli by se podívat lépe

Foto: Wit Olszewski, Shutterstock.com

Snaha o diskreditaci bitcoinu může být součástí širší strategie na podporu vlastního digitálního eura.

Reklama

Evropská centrální banka ve svém nedávném komentáři označila bitcoin za aktivum s nulovou hodnotou, které v podstatě slouží k trestné činnosti. Není to poprvé.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Parket, ve kterém Lukáš Voženílek přináší ty nejdůležitější novinky ze zákulisí finančních trhů. Pokud vás zajímá vývoj burzovních indexů, cen komodit či měnových kurzů, přihlaste se k odběru a celý newsletter budete každé pondělí dostávat do své e-mailové schránky.

Nejpopulárnější globální kryptoměna bitcoin se poslední dny opět dostává do centra pozornosti. Krom prudkého cenového růstu se o to postarala také Evropská centrální banka (ECB) nedávným komentářem na svém blogu. Ekonomové ECB Ulrich Bindseil a Jürgen Schaaf se v příspěvku na adresu bitcoinu nebáli odvázat.

„Bitcoin nenaplnil slib, že bude globální decentralizovanou digitální měnou, a stále se téměř nepoužívá k legitimním převodům. Ani čerstvě schválená ETF nic nemění na tom, že bitcoin není vhodný jako platební prostředek ani jako investice,“ stojí hned v úvodu textu.

A populární kryptoměnu nehodlali šetřit ani v dalších částech komentáře. Bindseil se Schaafem se snaží navodit dojem, že bitcoin je v podstatě nástrojem zločinců, točí se v něm obrovské peníze z nezákonné činnosti a na nic jiného se nepoužívá.

Na to, že v loňském roce pouze 0,34 procenta objemu transakcí s kryptoměnami (24,2 miliardy dolarů) souviselo s trestnou činností a z tohoto množství byl bitcoin použitý jen ve čtvrtině případů (zhruba šest miliard dolarů), už ale oba autoři neupozorňují. „Bez jakéhokoli peněžního toku nebo jiných výnosů je reálná hodnota aktiva nulová,“ napsali také ekonomové.

Proti obsahu na blogu ECB se obratem postavila řada lidí z krypto průmyslu, podle nichž článek obsahuje spoustu „nesmyslů“ a oba autoři jsou „neználkové“.

Například podle Daniela Kuhna z webu CoinDesk ECB lže buď o bitcoinu, anebo sama sobě. Není to přitom poprvé, kdy ECB vydala vůči této kryptoměně celkem útočný komentář. Učinila už tak koncem roku 2022.

Zdá se, že centrální banka přehlíží důležité aspekty a přednosti bitcoinu, a to zejména v kontextu jeho historie a rostoucího významu v ekonomickém prostředí.

Je nezpochybnitelné, že bitcoin není tradičním aktivem, jako například akcie nebo zlato. Ale právě jeho odlišnost by měla být důvodem pro to, aby nad ním regulátoři nelámali hůl, ale naopak jej zkoumali a chápali s otevřeným a analytickým přístupem.

Můžete být fanouškem bitcoinu nebo jeho zarytým odpůrcem, ale to, že je bitcoin legitimní aktivum, do nějž investuje i řada seriózních institucionálních investorů, obzvlášť po nedávném schválení ETF fondů na spotový bitcoin, je prostě fakt.

Bitcoin samozřejmě prošel řadou prudkých poklesů a mnoho investorů se na něm „spálilo“ a zaručeně ještě „spálí“, ale jeho přítomnost a popularita jsou nezpochybnitelné. Ignorovat bitcoin jako aktivum s nulovou hodnotou je ze strany ECB nejen neuctivé k jeho historii, ale také zavádějící vzhledem k jeho současnému vlivu na trhy.

Co se týče možného důvodu pro negativní postoj ECB k bitcoinu, nelze ignorovat i skutečnost, že sama ECB plánuje vlastní projekt digitálního eura. Je tedy možné, byť v rovině spekulací, že snaha o diskreditaci bitcoinu může být součástí širší strategie na podporu vlastního digitálního eura a snížení konkurence.

V plné verzi newsletteru Parket vždy najdete i souhrn nejdůležitějších zpráv z oblasti akciových trhů a makroekonomických trendů, investiční tipy odborníků nebo novinky z pražské burzy. Přihlaste se k odběru, aby vám nic důležitého neuniklo.

Reklama

Doporučované