Hlavní obsah

Parket: Meta a Tesla ukázaly, že Wall Street občas nemá logiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Ačkoliv Muskova minulá prohlášení ne vždy skončila v souladu s realitou, tentokrát jeho slova investory nadchla.

Reklama

Akciové trhy umí občas investory překvapit svými nečekanými pohyby. Vidět jsme to mohli minulý týden, kdy se zdánlivě jasné hospodářské výsledky střetly s neprůhlednou logikou trhu.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Parket, ve kterém Lukáš Voženílek přináší ty nejdůležitější novinky ze zákulisí finančních trhů. Pokud vás zajímá vývoj burzovních indexů, cen komodit či měnových kurzů, přihlaste se k odběru a celý newsletter budete každé pondělí dostávat do své e-mailové schránky.

Na první pohled se může zdát, že věhlasná Wall Street má své vlastní zákony logiky. Tuto premisu ale v minulém týdnu investoři minimálně dvakrát vyvrátili. Nejprve v úterním aftermarketu, tedy v poobchodní fázi burzovního obchodování, kdy automobilka Tesla zveřejnila čísla za první kvartál letošního roku.

A ta nebyla vůbec dobrá. Zisk amerického výrobce elektromobilů klesl v porovnání s loňským rokem o polovinu a tržby firmy se snížily o devět procent, což byl první pokles za čtyři roky. Upravený zisk na akcii klesl o 50 procent a zaostal za odhady analytiků.

Muskova automobilka rovněž zaznamenala pokles hrubé marže, který trvá již šesté čtvrtletí v řadě a z maxima 29 procent se snížila na současných 17,4 procenta. Tesla navíc zopakovala, že růst prodeje vozů může být v letošním roce znatelně nižší než loni. Možná si říkáte, že po takové smršti negativních zpráv musely akcie zareagovat výprodejem.

Ale ono to bylo přesně naopak. Cena akcií Tesly ještě v úterý večer vyletěla vzhůru o 12 procent na 162 dolarů za kus a špatné výsledky se rozhodli investoři ignorovat.

Co za takto pozitivní reakcí stálo? Prsty v tom má samozřejmě zakladatel automobilky Elon Musk. Ten na konferenčním hovoru s analytiky zdůraznil, že výroba menších a cenově dostupnějších modelů bude zahájena dříve, než Tesla doposud předpokládala.

Podle jeho slov v druhé polovině příštího roku, ale mohlo by to být prý i koncem letošního roku. K tomu Musk nastínil pár vizí Tesly jako firmy orientující se na umělou inteligenci, zejména v souvislosti s jejím systémem autonomního řízení.

Ačkoliv Muskova minulá prohlášení ne vždy skončila v souladu s realitou, tentokrát jeho slova investory nadchla a ti začali akcie navzdory neuspokojivým kvartálním číslům hojně nakupovat. Trefně to poznamenal analytik Štěpán Hájek z XTB: „Z Tesly se stalo spekulativní aktivum na sliby Elona Muska.“

Meta

A pak tu máme případ společnosti Meta Platforms, která stojí za sociálními sítěmi jako Facebook nebo Instagram. Ta šla se čtvrtletními čísly ven o den později, také po uzavření trhu. A na rozdíl od Tesly firma Marka Zuckerberga ukázala silné údaje, když proti předchozímu roku více než zdvojnásobila zisk.

Také tržby rostly silným tempem, meziročně o 27 procent, čímž už posedmé v řadě překonaly analytické odhady. V případě čistého zisku to bylo popáté. Zisk na akcii rovněž příjemně překvapil, když byl devět procent nad predikcemi Wall Street. Přesto akcie Mety zaznamenaly v jednu chvíli pokles až o 19 procent. Co tedy investory tak vyděsilo?

Akcie do červených čísel poslal zhoršený výhled tržeb pro druhé čtvrtletí. Vedle toho Zuckerberg oznámil, že firma letos plánuje vyšší investice do umělé inteligence a dalších technologických inovací, než trh předpokládal, což může nafouknout výdaje a naopak snížit marže zisku.

Řada investorů si nepochybně vybavila vzpomínky na ambiciózní plány na rozvoj metaverse, které vedly jen k výraznému růstu nákladů, ale firmě žádoucí benefity nepřinesly. Akcie mohly padat ale jednoduše také proto, že se investoři po zveřejnění výsledků rozhodli vybrat zisky poté, co se hodnota akcií za posledních 12 měsíců více než zdvojnásobila.

Výsledky obou společností a reakce trhu na ně ukazují, že investoři hledají nejen silné finanční výkony, ale také jasné strategické směřování a potenciál pro budoucí růst. Ačkoliv se může zdát, že trh jedná iracionálně, ve skutečnosti odráží složitou hru očekávání a perspektiv. A to je přesně to, co dělá Wall Street tak fascinujícím místem.

V plné verzi newsletteru Parket vždy najdete i souhrn nejdůležitějších zpráv z oblasti akciových trhů a makroekonomických trendů, investiční tipy odborníků nebo novinky z pražské burzy. Přihlaste se k odběru, aby vám nic důležitého neuniklo.

Reklama

Doporučované