Hlavní obsah

Parket: Prudký růst Nvidie zvyšuje šance na rozdělení akcií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michael Vi, Shutterstock.com

Nvidia u menších investorů pořád zůstává jednou z nejobchodovanějších akcií.

Reklama

Hodnota akcií společnosti Nvidia nedávno překročila hranici, která v minulosti vedla k rozdělení akcií, aby byly dostupnější pro menší investory. Na Wall Street se nyní objevují spekulace, že by k dělení mohlo znovu dojít.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Parket, ve kterém Lukáš Voženílek přináší ty nejdůležitější novinky ze zákulisí finančních trhů. Pokud vás zajímá vývoj burzovních indexů, cen komodit či měnových kurzů, přihlaste se k odběru a celý newsletter budete každé pondělí dostávat do své e-mailové schránky.

Silný růst akcií společnosti Nvidia, která se veleúspěšně veze na trendu umělé inteligence (AI), jen za letošní rok zvýšil tržní hodnotu firmy o jeden bilion dolarů na aktuálních 2,2 bilionu dolarů. Firma je díky tomu z hlediska tržní kapitalizace třetí největší na světě za Microsoftem a Applem.

Cena akcií se tímto mohutným růstem zároveň dostala výrazně nad úroveň, na které firma v minulosti provedla takzvaný stock split neboli rozdělení akcií. Tímto procesem firma sníží cenu akcie tím, že přerozdělí objem vlastního kapitálu na větší počet akcií. Cílem je obvykle zpřístupnit akcie širšímu okruhu investorů.

Na Wall Street se mezitím pomalu začíná spekulovat, že vzhledem k aktuální ceně akcie by Nvidia opět mohla přistoupit k rozdělení akcií. Ta k tomuto kroku přistoupila celkem pětkrát, poprvé v roce 2000. Jedna akcie zakoupená před 27. červnem onoho roku by se dnes rovnala 48 akciím Nvidia.

Pro představu, pokud by se akcie od roku 2000 ani jednou nerozdělily, jedna by dnes vzhledem k současné ceně kolem 900 dolarů stála přes 43 tisíc dolarů, tedy zhruba milion korun.

Americká společnost ke splitu akcií přistoupila naposledy v květnu 2021, kdy se titul na americké burze obchodoval nad cenovkou 700 dolarů. Split proběhl poměrem čtyři ku jedné a vešel v platnost 20. července téhož roku. Každý držitel jedné akcie tak dostal rovnou čtyři kusy, přičemž hodnota jedné akcie byla přibližně 175 dolarů.

V současné době se cena akcie závratnou rychlostí přibližuje k tisícovce dolarů, když jen od začátku letošního roku prozatím přidaly na hodnotě dalších 80 procent po impozantním loňském růstu o 240 procent. Část trhu se přitom domnívá, že současné ocenění je pořád relativně nízké vzhledem k potenciálnímu růstu zisků společnosti v budoucnu. Na druhou stranu, současná vysoká cena může některé investory od investice odrazovat.

Někteří odborníci ovšem upozorňují na psychologický efekt v podobě cenové iluze, a to především u drobných a nezkušených investorů. Ti akcie hodnotí primárně podle jejich aktuální ceny na trhu, aniž by zohlednili další důležité faktory, jako je tržní kapitalizace společnosti nebo fundamentální hodnota akcie.

Drobní investoři často považují akcie s nižší jednotkovou cenou za levnější, i když to nemusí nutně odpovídat skutečné hodnotě společnosti. Například akcie za 50 korun může být ve skutečnosti dražší ve srovnání s akcií za 500 korun, pokud má první zmíněná společnost vyšší tržní kapitalizaci nebo nižší ziskovost.

„Říkají si, že je to levnější, i když to rozhodně levnější není,“ poznamenal nedávno Mike Sansoterra, investiční ředitel společnosti Silvant Capital Management.

Navzdory probíhajícím spekulacím samotná Nvidia zatím žádné plány ohledně dělení akcií nenaznačila. Je zajímavé, že ani současná vysoká cena akcií zatím většinu drobných investorů neodradila. Analytická společnost Vanda Research nedávno upozornila, že Nvidia u menších investorů pořád zůstává jednou z nejobchodovanějších akcií.

V plné verzi newsletteru Parket vždy najdete i souhrn nejdůležitějších zpráv z oblasti akciových trhů a makroekonomických trendů, investiční tipy odborníků nebo novinky z pražské burzy. Přihlaste se k odběru, aby vám nic důležitého neuniklo.

Reklama

Doporučované