Hlavní obsah

Orbánem prezentovaný ráj se hroutí, maďarská inflace překonala očekávání

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Viktor Orbán.

Reklama

Míra inflace v Maďarsku v říjnu vzrostla na 21,1 procenta, a je tak nejvyšší v zemích Visegrádské skupiny (V4). Maďarský statistický úřad ve své dnešní zprávě uvedl, že v říjnu se nadále zvyšovaly zejména ceny energií a potravin.

Článek

Ceny energií pro domácnosti se v Maďarsku meziročně zvýšily o 64,4 procenta, ceny potravin pak o 40 procent. Z toho vejce jsou dražší téměř o 88 procent, chleba o 81 procent a mléčné výrobky o více než 75 procent ve srovnání s loňským říjnem. Meziměsíčně se ceny pro spotřebitele zvýšily o dvě procenta.

Celkově míra inflace v Maďarsku v říjnu vzrostla na 21,1 procenta.

Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny pohonných hmot a potravin, v říjnu činila 22,3 procenta. Index spotřebitelských cen počítaný jako spotřební koš zboží a služeb pro důchodce je meziročně vyšší o 23,6 procenta.

Vývoj inflace za říjen tak překonal odhady analytiků. Ti s dalším cenovým růstem počítali, nepředpokládali ale, že inflace překročí 21 procent. V září činila míra inflace v Maďarsku 20,1 procenta. Vývoj tak naznačuje, že inflační tlaky v ekonomice nepolevují.

Ekonomové čekají v nadcházejících měsících další růst cen, i když vláda zavedla cenový strop na pohonné hmoty, účty za energie pro domácnosti s průměrnou spotřebou, úroky hypotečních úvěrů a základní potraviny.

Mezi ministry maďarské vlády se mluví o tom, že inflace by se do konce roku mohla dostat až na 25 procent, uvedla agentura Reuters. Vláda proto zvažuje stanovení dalších cenových stropů na potraviny.

V České republice byla míra inflace v září na 18 procentech, data za říjen statistici zveřejní ve čtvrtek. V Polsku míra inflace v říjnu podle předběžných údajů vystoupila na 17,9 procenta, na Slovensku inflace v září dosáhla 14,2 procenta. Ve všech případech jsou to maxima za 20 až 30 let.

Reklama

Doporučované