Hlavní obsah

Penta kupuje dvě nemocnice na jihu Čech a shání další

Foto: Penta, Seznam Zprávy

Penta Hospitals má v Česku devět nemocnic.

Reklama

Penta kupuje nemocnice ve Vimperku a ve Volyni. Chce rozvíjet pooperační a dlouhodobou péči, do zdravotnictví chce dál investovat.

Článek

Dvě menší nemocnice na jihu Čech – ve Vimperku a ve Volyni – jsou nově součástí skupiny Penta Hospitals. Ta je koupila od zdravotnického holdingu Medicon a slibuje je zvelebit, aby lépe zapadly do její sítě a do potřeb na trhu.

Zdravotnická divize Penty se tím zvětšuje ze sedmi na devět nemocnic. Patří jí mimo jiné větší okresní zařízení v Sokolově, menší univerzální špitály ve Vrchlabí, Ostrově a Roudnici nad Labem nebo psychiatrická léčebna v Písku. Pod značkou Alzheimer Home Penta provozuje už 33 center péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou, v Česku má také desítky ambulancí a ve velkém investuje do zdravotnictví také na Slovensku a v Polsku.

„Naším cílem je rozvoj obou nemocnic,“ uvedla k posledním dvěma nákupům ředitelka Penta Hospitals Barbora Vaculíková. Loni firma do svých zařízení investovala půl miliardy korun a totéž se má opakovat letos.

Akvizice ve zdravotnictví jsou dlouhodobou strategií, kterou Penta vyhlásila už před lety a chce v ní dál pokračovat. Menší regionální nemocnice, s jejichž provozem někdy bývají ekonomické potíže kvůli nárokům na přístrojové vybavení a personál, Pentu lákají ve dvou směrech. Jednak kvůli péči o seniory, kde lze vzhledem ke stárnutí populace čekat nárůst poptávky, a také kvůli následné intenzivní péči po složitějších zákrocích. Ty se sice čím dál více koncentrují do velkých krajských nemocnic, tam ale pak někdy chybí lůžková kapacita na doléčení.

V nedaleké Sušici Penta se svou strategií před lety narazila. Místní nemocnici provozovala na základě smlouvy, kterou s městem uzavíral původní vlastník, soukromá firma Nemos. Radní si ve smlouvě vymínili zachovat péči v předepsaném rozsahu, kvůli nedostatku lékařů se však některá oddělení rušila, na což Sušice nechtěla přistoupit. Penta tak v roce 2019 vrátila nemocnici do správy města.

Obě nově koupené nemocnice fungují už od konce 19. století. Ve Vimperku pracuje 120 lidí, zařízení disponuje 65 lůžky a zajišťuje řadu ambulantních služeb. Součástí je domov seniorů a domov pro osoby se zdravotním postižením. Ve volyňské nemocnici pracuje 60 lidí a zařízení funguje hlavně jako léčebna dlouhodobě nemocných.

Skupina Medicon vlastnila oba objekty od roku 2017. Jiří Adámek z představenstva firmy prodej zdůvodnil „novou strategií“, která stojí na rozvoji klinik reprodukční medicíny a rozvoji ambulantní péče v Praze.

Obě strany se dohodly, že kupní cenu nebudou zveřejňovat. Vzhledem k malé velikosti obou nemocnic a podle dřívějších transakcí v odvětví lze čekat částku v řádu desítek milionů korun.

Reklama

Doporučované