Hlavní obsah

Renáta Kellnerová je 12. nejbohatší ženou na světě, v Česku je jasnou jedničkou

Foto: PPF, Seznam Zprávy

Renáta Kellnerová.

Reklama

Podnikatelka Renáta Kellnerová s rodinou je na 12. místě žebříčku nejbohatších žen na světě, který sestavuje časopis Forbes. Její majetek je 16,3 miliardy USD (přes 372 miliard Kč).

Článek

Renáta Kellnerová s rodinou je na 12. místě žebříčku nejbohatších žen na světě, který sestavuje časopis Forbes. Pětapadesátiletá vdova po vlastníkovi investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi, který tragicky zahynul předloni v březnu, má podle žebříčku majetek za 16,3 miliardy USD (přes 372 miliard Kč). Celkově se umístila na 100. příčce, a je tak nejvýše ze všech Čechů.

Kellnerová se stala nejbohatší Češkou oficiálně loni v září, kdy nabylo právní moci usnesení příslušného soudu, jímž byla schválena dohoda o rozdělení pozůstalosti po Petru Kellnerovi.

Dědicové Petra Kellnera, manželka Renáta a jeho čtyři děti, tak nabyli majoritní (přímý i nepřímý) podíl 98,93 procenta na společnosti PPF Group N.V., která je hlavní holdingovou společností skupiny PPF.

Majoritním akcionářem skupiny PPF s podílem 59,358 % se tak stala paní Renáta Kellnerová, přičemž každé ze čtyř dětí Petra Kellnera je vlastníkem podílu ve výši 9,893 %. Všichni noví akcionáři se dohodli, že ve vztahu k veřejnosti budou zastupováni paní Renátou Kellnerovou.

Nejbohatší ženou na světě je dědička francouzského kosmetického impéria L'Oreal Françoise Bettencourtová Meyersová (75,4 miliardy USD). Za ní je s částkou 59,1 miliardy USD Alice Waltonová, dědička zakladatele maloobchodní firmy Walmart, a Julia Kochová s rodinou (58 miliard USD). Bývalá manželka zakladatele americké internetové společnosti Amazon Mackenzie Scottová je na osmém místě (24,7 miliardy USD).

Majetek nejbohatších lidí světa sleduje například i agentura Bloomberg, která při sestavování žebříčku používá jinou metodiku. Objem majetku Kellnerové Bloomberg odhaduje na 11,8 miliardy USD a řadí ji celosvětově na 154. příčku.

Nejbohatším člověkem na světě je podle časopisu Forbes i podle agentury Bloomberg francouzský podnikatel Bernard Arnault. Ten je spoluvlastníkem skupiny LVMH, která se věnuje prodeji luxusního zboží.

Reklama

Doporučované