Hlavní obsah

Ruská agrese může vyšponovat cenu paliv. Ropa se blíží k hranici 100 dolarů

Foto: Shutterstock.com/ThePowerPlant, Shutterstock.com

Ceny pohonných hmot mohou atakovat historická maxima (ilustrační snímek).

Reklama

Ceny ropy v úterý citelně posilují kvůli obavám z narušení dodávek. Reagují na eskalaci napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. Na obzoru je možné zdražení benzinu a nafty v Česku na historická maxima.

Článek

Ceny ropy v úterý citelně zdražují kvůli obavám z narušení dodávek. Reagují na to, že se napětí mezi Ruskem a Ukrajinou vyostřilo poté, co Moskva jednostranně jako samostatné republiky uznala dva separatistické regiony na východní Ukrajině a poslala tam své vojáky. Krok Moskvy vyvolal mezinárodní odsouzení. Američtí představitelé uvedli, že Washington v koordinaci se spojenci plánuje vyhlásit nové sankce vůči Rusku.

Severomořská ropa Brent kolem 10:30 našeho času stoupla o 6,25 procenta na 99,39 dolaru za barel. V pondělí si připsala dvě procenta. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala růst o 4,86 procenta na 95,50 dolaru za barel.

Analytik Commonwealth Bank Vivek Dhar agentuře Reuters řekl, že je nepravděpodobné, že by americké a evropské vlády uvalily sankce na ruskou ropu nebo plyn, pokud by dále napadlo Ukrajinu, protože by to způsobilo problémy jim samotným. Samotné Rusko by však mohlo zadržet dodávky ropy a plynu, pokud by se snažilo o odvetu proti jakýmkoli dalším sankcím uvaleným Západem, dodal Dhar.

Rusku vývoj na trzích s ropou podle ekonomů nahrává, protože je klíčovým světovým vývozcem této suroviny. Nelze zároveň vyloučit, že během úterního obchodování se ropa dostane nad psychologickou bariéru 100 dolarů za barel. Pro Čechy může být další růst ceny ropy špatnou zprávou, neboť ceny benzinu a nafty se mohou vyšponovat na cenu kolem 40 korun za litr.

Zahýbe s cenou ropy Saúdská Arábie?

Nelze však vyloučit, že budeme svědky podobného scénáře, jaký se odehrál v roce 2014, když Rusko anektovalo poloostrov Krym. Kvůli strachu i tehdy panoval strach ohledně dodávek ropy na trh, což zvyšovalo její cenu. Jenže do hry se vložila Saúdská Arábie, což mezi ní a Ruskem vedlo v roce 2015 k diplomatickému konfliktu.

Saúdská Arábie v roce 2014 totiž zvýšila produkci ropy, aby snížila její cenu a poškodila tak ruskou ekonomiku, která je na příjmech z těžby ropy závislá. Tím se zároveň snažila zvýšit svůj tržní podíl na úkor Ruska, USA a dalších států. Saúdští Arabové dohnali spoustu amerických břidlicových těžařů ke krachu, protože na rozdíl od nich byli schopni těžit výrazně levněji.

V diplomatickém sporu šlo o to, že Rusko opakovaně kritizovalo saúdskoarabskou vojenskou intervenci v Jemenu proti jemenským šíitům, kterou podporovaly Spojené státy. Saúdští Arabové cenu ropy ze 104 dolarů, na kterých byl konstruován ruský rozpočet, dostali do úrovně okolo 40 dolarů.

Reklama

Doporučované