Hlavní obsah

Ruské obilí nemá v Evropě co dělat, míní ministr Výborný

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zemědělství Marek Výborný.

Reklama

Dovoz ruského obilí do Evropy znamená podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDÚ-ČSL) podporu agresora. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pšenice a další produkty z Ruska nemají v Česku a celé Evropě nic dělat. V nedělním pořadu České televize to zdůraznil ministr zemědělství Marek Výborný. Na jednání unijních ministrů zemědělství chce Výborný usilovat o zařazení tohoto obilí na sankční seznam.

„Musím jednoznačně říct, že je to věc, kterou budeme jako Česká republika prosazovat. Prostě není jediný důvod, proč podporovat agresora tím, že od něj budeme kupovat v Evropě obilí,“ zdůraznil Výborný. Embargo na dovoz ruského a běloruského obilí požaduje také Litva.

Zákaz dovozu i s ohledem na to, že nejde o velké množství, podle něj ceny potravin nezvýší. Členka sněmovního zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO) v diskuzi uvedla, že v zařazení ruského a běloruského obilí na sankční seznam má ministr Výborný její podporu.

Podle dat Eurostatu vyvezlo loni Rusko do zemí Evropské unie přes 1,5, milionu tun obilovin, což je o polovinu víc než před válkou na Ukrajině. Ve srovnání s rokem 2020 jde dokonce o nárůst o 150 procent.

Obilí se nejspíš do Evropy dostává i nepřímo, přes Turecko a Kazachstán. Z Turecka loni meziročně objem exportů vzrostl z 87 tisíc na 685 tisíc tun. Objem dovozů z Kazachstánu se zvýšil z 350 tisíc na 562 tisíc tun.

Reklama

Doporučované