Hlavní obsah

Trik pro zapadlé obce, jak si vydělat. Heslo na Wikipedii

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Turisty lze do malého města či vesnice nalákat i bez nákladné kampaně. Podle výzkumu italských ekonomů může turistiku v zapadlých destinacích posílit i pár odstavců a fotek na Wikipedii.

Článek

Nečekaným úspěchem skončil experiment ekonomů z výzkumné a vzdělávací instituce Collegio Carlo Alberto, která funguje pod částečnou záštitou Turínské univerzity. Potvrdilo se jim, že editace hesel na internetové encyklopedii Wikipedie může přinést vyšší zisky z turismu do míst, kam obyčejně moc výletníků nezavítá, informoval o tom britský The Guardian.

Tři miliony ročně za nic

Jednoduchá úprava a přidání kvalitních fotek na Wikipedii může podle italských ekonomů přinést městečku nebo vesnici téměř tři miliony korun ročně.

Experiment spočíval v náhodném výběru měst a vesnic ve Španělsku. Následně si je vědci našli na Wikipedii a do příslušných hesel doplnili informace o historii a místních turistických atrakcích. Nešlo podle nich o nic těžkého, většinou totiž jen přeložili informace ze španělské verze Wikipedie do francouzštiny, němčiny, italštiny a nizozemštiny. Nakonec přidali alespoň jednu fotografii lokace s vysokým rozlišením.

Efekt byl podle ekonomů okamžitý. Vložení v průměru dvou odstavců textu a jedné fotografie k článku internetové encyklopedie zvýšilo množství zaplacených nocí v daném místě asi o 9 % během jedné turistické sezóny. V některých případech byl ale účinek ještě výraznější. Například u městeček, o kterých na Wikipedii před experimentem nebylo téměř nic, se po zásahu zvýšila návštěvnost o celou třetinu.

„Pokud bychom to rozšířili pro celý turistický průmysl, mělo by to obrovský dopad,“ uvedli autoři Marit Hinnosaar, Toomas Hinnosaar a Michael Kummer. „Mohlo by jít o výdělek v řádech miliard eur.“

Jeden malý háček

Masivní a řízená akce s cílem posílit zisky z turismu například v celé zemi je ale podle výzkumníků problematická. Wikipedie totiž sice funguje tak, že do ní může přispívat jakýkoliv dobrovolník, který přidá ověřené informace na určité téma. Omezuje se ale striktně na informativní charakter a komerční využití je zapovězeno.

Na to ostatně narazili už samotní autoři experimentu, když si jejich experimentu všiml jeden ze správců nizozemské verze Wikipedie a zakázal jim veškeré příspěvky.

Reklama

Doporučované