Hlavní obsah

Elektřina z nových větrníků a solárů je levnější než z uhlí, tvrdí studie

Foto: Pixabay.com

Náklady na výrobu v nových větrných a fotovoltaických elektrárnách byly loni nižší než na výrobu v nové uhelné elektrárně.

Reklama

Náklady na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů loni klesly. Podle studie mohou nové fotovoltaické a větrné elektrárny vyrábět levnější energii než uhelné.

Článek

Téměř dvě třetiny větrných a solárních elektráren, které vznikly v loňském roce, mohou vyrábět levnější elektřinu než nové uhelné elektrárny. Uvedl to server The Guardian s odkazem na zprávu Mezinárodní agentury pro obnovitelnou energii (IRENA).

Podle zprávy výroba sluneční energie v roce 2020 zlevnila o 16 procent, zatímco náklady na větrnou energii vyráběnou na souši klesly o 13 procent a z větru na moři o devět procent.

Během téměř deseti let klesly náklady na solární energii o více než 85 procent, zatímco u suchozemských větrníků klesly téměř o 56 procent a u větrných elektráren na moři o 48 procent. Generální ředitel IRENA Francesco La Camera uvedl, že svět je „daleko za bodem zlomu využívání uhlí“.

Podle agentury jsou v situaci, kdy vydražená kilowatthodina energie vyjde na 1,1 až tři americké centy, solární a větrné elektrárny jsou levnější než nové uhelné elektrárny bez jakékoliv finanční podpory.

Obnovitelné zdroje jsou dnes nejlevnějším zdrojem energie.
Francesco La Camera, generální ředitel IRENA

„Obnovitelné zdroje jsou dnes nejlevnějším zdrojem energie. A představují pro země závislé na uhlí ekonomicky atraktivní cestu postupného ukončování výroby energie z fosilních zdrojů, která jim navíc zajistí uspokojení rostoucí poptávky po energii. A zároveň jim ušetří náklady, vytvoří nová pracovní místa, podpoří růst a pomůže splnit klimatické ambice,“ uvedl La Camera.

Provozní náklady nové uhelné elektrárny včetně emisních povolenek byly loni v Evropě výrazně vyšší než u nových větrných a fotovoltaických elektráren. V USA by nové zdroje obnovitelné energie mohly mít nižší náklady než 75 až 91 procent uhelných elektráren, v Indii 87 až 91 procent. V Německu žádná uhelná elektrárna nemá nižší provozní náklady než nové větrné a solární elektrárny.

Nahrazení stovek stávajících uhelných elektráren nedotovanými obnovitelnými zdroji energie by mohlo každoročně ušetřit 32,3 miliardy dolarů na nákladech na energetický systém a zároveň by vyprodukovaly asi o tři gigatuny CO2 za rok méně. Vyřazením uhelných elektráren o kapacitě 800 GW by se podle zprávy uspořilo devět procent světových emisí uhlíku.

IRENA předpokládá, že náklady na obnovitelnou energii budou v příštích letech nadále klesat. Během dvou letech budou podle ní tři čtvrtiny všech nových projektů levnější než nové uhelné elektrárny. Náklady na větrnou energii na pevnině budou o čtvrtinu nižší než nejlevnější technologie spalování uhlí.

„Tento trend potvrzuje, že nízkonákladová obnovitelná energie není jen páteří elektrické sítě, ale že také umožní elektrifikaci v dopravě, budovách a průmyslu a odemkne konkurenční nepřímou elektrifikaci pomocí obnovitelného vodíku,“ uvádí se ve zprávě.

IRENA analyzovala přibližně 20 000 projektů na výrobu energie z obnovitelných zdrojů z různých částí světa a sbírala údaje z 13 000 aukcí a dohod o nákupu energie z obnovitelných zdrojů.

Reklama

Související témata:

Doporučované