Hlavní obsah

Je to hazard, říká o povinných elektronických receptech šéf lékárníků. Přesto začnou platit

Duel o elektronických receptech.

 

Reklama

Zvládnou lékaři od ledna vydávat povinně elektronické recepty? Nebo budou čekat na pacienty zavřené ordinace?

Článek

Za necelý měsíc by lékaři měli povinně vydávat elektronické recepty. Tisíce z nich ale nestihnou své ordinace k systému centrálního úložiště připojit.

Proti změně dlouhodobě vystupuje zejména lékařská komora, která tvrdí, že novinka uzavře mnoho ordinací na venkově. Výhrady mají ale i lékárníci.

Státní ústav pro kontrolu léčiv i Ministerstvo zdravotnictví shodně tvrdí, že elektronizace přinese potřebné úspory. A změnu podporuje i Adam Vojtěch, kterého chce Andrej Babiš za ministra zdravotnictví. Na co se tedy pacienti mají od ledna připravit?

V Duelu Seznam Zpráv diskutují zástupkyně ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová a prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

„Pacienti se nemusí bát, že by nedostali své léky, nebo že by se nedostali k léčbě,” říká Irena Storová. „Lékárny jsou po technologické stránce připraveny, ale tady je jiný problém: Ti, kteří se i stihnou připojit, to zatím nezačali používat, takže je velké riziko ze dne na den nutit lékaře, aby přešli na nový systém,” upozorňuje Chudoba.

„Je to hazard, zavádět to nyní jako povinné řešení,” dodal Chudoba. Navrhuje odložit eRecepty jako povinnost o pár let.

Několik tisíc lékařů se k systému včas nepřipojí

Asi 4500 lékařů nestihne své ordinace připojit k systému elektronických receptů, který je od 1. ledna 2018 povinný. Státní ústav pro kontrolu léčiv, který vyřizuje žádosti lékařů, je totiž nezvládne zpracovat včas. Lékařům, kteří nebudou vydávat recepty elektronicky, hrozí pokuta až dva miliony korun.

SÚKL již dříve oznámil, že žádosti podané po 24. listopadu do konce roku zpracovat nestihne.

Budeme tolerantní, slibuje SÚKL

Končící ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) i ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta již dříve uvedli, že ze začátku budou na lékaře mírnější, hlavně k těm, kteří budou mít o připojení k systému požádáno, ale jejich žádost bude čekat na vyřízení. Elektronizaci zdravotnictví podporuje i Adam Vojtěch z hnutí ANO, kterého si vybral jako nového ministra zdravotnictví do své vlády Andrej Babiš. Podle něj by systém měl povinně naběhnout od začátku ledna, stát by ale lékařům zároveň měl dát potřebnou technickou podporu.

Elektronické recepty ano, či ne?

Povinnost vydávat elektronické recepty čelí trvalé kritice ze strany lékařů.

Ti změnu označují za nepřipravenou a nevyzkoušenou. Systém prý nesplňuje ani slibované funkce, jako je kontrola duplicit nebo nežádoucích interakcí léků.

Prezident ČLK Milan Kubek navíc varoval, že mnoho lékařů kvůli systému eReceptů skončí. Podle Ministerstva zdravotnictví je systém elektronických receptů jako součást postupné elektronizace zdravotnictví nutný a ročně může uspořit až stovky milionů korun.

Reklama

Doporučované