Hlavní obsah

Zřícený vrtulník i zachycení radiace ve Švédsku. Nepřesnosti nejsou důležité, Černobyl je výjimečný, hodnotí seriál Drábová

Výzva s Danou Drábovou: O seriálu Černobyl a nejhorší havárii v historii jaderné energetiky.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Dokud nevidíte příběhy lidí, máte sklony vnímat katastrofy, jako byla ta černobylská, příliš technokraticky, říká ve Výzvě šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Právě pro příběh oceňuje seriál z produkce HBO. Neobává se, že by zvýšil odpor lidí k jaderné energetice.

Článek

Upozornění: Video s rozhovorem s Danou Drábovou i text článku obsahují tzv. spoilery, tedy informace o tom, jak dopadl děj seriálu.

„V každé populaci je dvacet procent lidí, kteří se hodně bojí jaderné energetiky. To se nemění a myslím, že se to nezmění, ani až bude tento seriál zhlédnut,“ říká k oblíbenosti minisérie HBO předsedkyně SÚJB Dana Drábová.

Přestože seriál obsahuje několik nepřesností, nejsou podle ní podstatné, chápe ho jako dramatickou licenci. „Viděli jsme havárii vrtulníku, který zavadil o lana jeřábu, k tomu nedošlo při vlastní likvidaci požáru grafitu, ale o půl roku později. Také to, jak byla poprvé zachycena radiace z Černobylu v zahraničí na (švédské) elektrárně Forsmark, to bylo časově posunuté už před evakuaci Pripjaťi, přičemž Forsmark zaregistroval radiaci z Černobylu až poté, co byla Pripjať evakuovaná,“ poukazuje Drábová na drobné chyby v seriálu HBO.

Když 26. dubna 1986 exploze zničila reaktor černobylské jaderné elektrárny na Ukrajině, dostalo se podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) do ovzduší zhruba 400krát víc radioaktivního spadu než z atomové bomby svržené v roce 1945 na Hirošimu. Radioaktivní mrak se třikrát přenesl nad Evropou.

Podle Drábové se tvůrcům seriálu podařilo skvěle vystihnout, jak uvažoval a reagoval tehdejší sovětský režim na situace, které mu způsobovaly potíže.

„Totalitní režimy nepřipouštějí jiný názor a odchylku od svých pokynů, protože jejich pokyny jsou to nejvyšší a jediné správné. Všechny technologie, které nám umožňují náš klidný, bohatý a pohodlný život, v sobě skrývají riziko, které se může převrátit v nebezpečí. Když k těm technologiím nepřistupujeme s pokorou a respektem, mohou se velmi rychle obrátit proti nám,“ upozorňuje Drábová.

Přehnaná reakce

Některá rozhodnutí a opatření sovětského režimu po černobylské havárii považuje za přehnaná. „Kdybych měla sklony nechat se dojímat, tak by mě oslovil příběh bábušky, které zastřelili krávu pod rukama úplně zbytečně. Rozkaz evakuovat všechno lidské a zabít pokud možno všechno, co bylo z říše zvířat, byla extrémní přehnaná reakce na tu situaci. Ale v prvních dnech po havárii ani ti zodpovědní nevěděli, jak se to může vyvíjet, takže se tomu nemůžeme divit,“ míní šéfka SÚJB.

Jak černobylská katastrofa proměnila bezpečnostní standardy v jaderné energetice? Dá se srovnávat s havárií v japonské Fukušimě z roku 2011? A co Dana Drábová říká na to, že se z černobylské zóny stala turistická atrakce?

Podívejte se na rozhovor s Danou Drábovou v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované