Hlavní obsah

Epidemie eboly v Kongu by se mohla zhoršit. Zdravotníci zastavili preventivní akce

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

V Kongu byly po útoku pozastaveny akce proti šíření eboly. Epidemie by se podle Světové zdravotnické organizace teď mohla rapidně zhoršit i kvůli odporu tamních komunit a geografickému šíření nemoci.

Článek

Světová zdravotnická organizace pozastavila po víkendových krvavých útocích preventivní akce proti šíření eboly na východě Konga. Již v srpnu varovala, že nestabilita regionu by mohla boj proti ebole ohrozit. WHO se teď obává rapidního zhoršení epidemie.

„Obáváme se, že v příštích týdnech a měsících se může propojit několik faktorů, které vytvoří dokonalou bouři,” řekl dnes podle agentury Reuters Peter Salama, který je zástupcem ředitele WHO v oddělení přípravy a reakce na naléhavé události.

Očkovací centra sice zůstala otevřená, ale zdravotníci se již nesnaží vypátrat osoby, které přišly do styku s nakaženými. Informuje o tom server BBC News. Nová epidemie smrtelné krvácivé horečky si v této části země vyžádala podle místního ministerstva zdravotnictví již 100 životů.

Šestihodinový útok

Ze sobotního útoku na východokonžské město Beni jsou podezřelí ugandští extremisté. Na svědomí mají smrt 18 lidí, jde o 14 civilistů a čtyři vojáky. Desítky lidí byly zraněny. V Beni, které má přes 200 tisíc obyvatel, vzápětí vypukly protesty proti špatným bezpečnostním podmínkám ve městě.

V noci na dnešek pak islamisté podle agentury AFP v regionu zabili jednoho člověka a dalších 17 unesli.

Kongo čelí epidemii eboly již podesáté od roku 1976, kdy se virus poprvé objevil na severu země. Choroba se ale tentokrát poprvé vyskytla v zóně konfliktu, na východě tohoto středoafrického státu. Virus způsobuje horečky a vnitřní a vnější krvácení, nemoci podlehne asi polovina nakažených.

Úřady povolily nasazení několika experimentálních přípravků a v boji s nákazou pomáhá také vakcína firmy Merck, která se osvědčila při nedávné deváté epidemii.

Reklama

Doporučované