Hlavní obsah

„Epidemie násilí“. USA hlásí rekordní počet zabití v transgender komunitě

Foto: Profimedia.cz

Záběr z newyorského shromáždění během pátečního Dne transgenderové vzpomínky.

Reklama

Organizace Human Rights Campaign (HRC) zjistila, že v roce 2020 bylo zabito více transgender lidí než za posledních sedm let.

Článek

Za uplynulý rok přišlo v USA o život celkem 37 lidí, jejichž genderová identita je v rozporu s pohlavím, se kterým se narodili, či není výlučně mužská nebo ženská. Již zmíněná nezisková organizace, která se mimo jiné zabývá právě evidencí těchto čísel, danou skutečnost dokonce nazvala „epidemií násilí“.

Slovníček

Přídavné jméno transgender se používá pro označení lidí, jejichž genderová identita není v souladu s pohlavím, které jim bylo určeno při narození. Pokud tito lidé touží po chirurgické změně pohlaví, mohou se identifikovat jako transsexuálové. Daný termín je podle Wikipedie současně zastřešujícím označením pro osoby, které se vymykají klasickému binárnímu rozdělení muž/žena; jako jiné pojmenování pro dané jedince můžeme použít i termín genderqueer či nebinární.

„Tento pochmurný milník dokazuje to, co již dlouho víme: tohle násilí je epidemie,“ uvedla ve své výroční zprávě HRC, která se dané problematice věnuje od roku 2013. „Každý ze životů, které jsme ztratili, představuje někoho odtrženého od rodiny, přátel a komunity, a to kvůli nesmyslnému násilí, které je často poháněno fanatismem, transfobií a zanícenou rétorikou těch, kteří se staví proti našemu pokroku.“

Nově oznámená bilance překonala dosavadní rekord z roku 2017, kdy o život přišlo 31 lidí. Během posledních sedmi let pak mělo dojít k celkem 202 případů smrtelného násilí vůči jedincům z transgender komunity. Podle HRC 66 % těchto úmrtí tvoří transsexuální ženy tmavé pleti.

Letošní zpráva organizace zahrnula do svých statistik právě i rasové rozdíly. Z celkových 37 obětí byla většina z řad černochů či latinskoamerických příslušníků. Seznam zahrnuje také Tonyho McDadea, černošského transgender muže, který byl zastřelen policistou dva dny po smrti George Floyda ve floridském městě Tallahassee.

Mezi další oběti patří například kadeřnice Queasha D. Hardyová z Baton Rouge v Louisianě, k jejímuž zastřelení došlo v červenci, či Michelle Michellyn Ramos Vargasová, kterou v září nalezli mrtvou v San Germánu v Portoriku.

„Tyto oběti, stejně jako my všichni, byli milujícími partnery, rodiči, rodinnými příslušníky, přátelé a členové komunity. Pracovali, chodili do školy a do kostela. Byli to skuteční lidé - lidé, kteří si nezasloužili, aby byli připraveni o život. Kromě práce na tom, abychom zajistili, že na ně bude důstojně vzpomínáno, budeme také nadále zvyšovat nezdolnost a lidskost celé transgenderové a nebinární komunity,“ cituje zveřejněný text Tori Cooperovou z HRC.

Zpráva organizace přišla jen tři dny poté, co FBI zveřejnila zprávu o zločinech z nenávisti pro rok 2019. V daném roce bylo Federálnímu úřadu pro vyšetřování nahlášeno celkem 7103 těchto trestných činů, z čehož téměř jedna pětina byla založena na sexuální orientaci nebo genderové identitě.

Reklama

Související témata:

Doporučované