Hlavní obsah

Estonsko odsoudilo dva ruské špiony, kteří donášeli rozvědce. V pobaltské zemi nic neobvyklého

Estonská Služba vnitřní bezpečnosti KAPO zatím nezveřejnila, jaké informace se dostaly do rukou ruské rozvědky.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Estonsko řešilo další případ ruské špionáže. U soudu stanuli dva lidé – estonský vojenský důstojník Deniss Metsavas a jeho otec Pjotr Volin. Odsoudili je za vlastizradu, oba podle soudu předávali tajné informace ruské vojenské rozvědce GRU.

Článek

Metsavas si za víc než dekádu spolupráce s ruskou vojenskou rozvědkou odsedí 15 a půl roku. Jeho otec, který v sedmdesátých letech sloužil u sovětských ozbrojených sil, pak ve vězení bude pykat 6 let – za pět let donášení GRU.

Estonská Služba vnitřní bezpečnosti KAPO zatím nezveřejnila, jaké informace se dostaly do rukou ruské rozvědky. Je ale známo, že je tamní armáda držela v utajovaném režimu. „Může jít o detaily o tom, jak je armáda vycvičená, jakou má výzbroj, výstroj nebo jak by reagovala na konflikt,” nastínil expert na dezinformace Jakub Kalenský. Metsavas byl také jako člen estonských ozbrojených sil součástí jednotek NATO v Afghánistánu. V roce 2015 ho povýšili do hodnosti majora a pracoval ve vojenském ústředí v Talinnu.

V Estonsku ale nejde o ojedinělý případ – podobné se v zemi řeší už dvacet let. Jen v letech 2016 a 2017 zatkla KAPO sedm ruských špionů Mezi nimi i ruského občana Artema Zinčenka, který ruské GRU donášel informace mimo jiné o estonské národní obraně zhruba 4 roky. Loni Zinčenka Estonsko omilostnilo a vyměnilo za estonského podnikatele Raiva Susiho – toho předtím ze špionáže obvinilo Rusko.

Reklama

Doporučované