Hlavní obsah

Švýcarsko upozorňuje na zvýšenou aktivitu ruských špionů na svém území

Foto: Johana Trešlová

Reklama

Švýcarsko již potřetí oficiálně upozornilo ruského velvyslance v Bernu na zvýšenou aktivitu ruských špionů, kteří v zemi pracují jako diplomaté. Podle švýcarské vlády jsou v zemi ruských zvědů desítky.

Článek

Švýcarsko vyzvalo Moskvu, aby zastavila špionážní aktivity ruských diplomatů na švýcarském území. Podle švýcarských a ruských médií dostal ruský velvyslanec v Bernu oficiální upozornění na výzvědné chování svých kolegů letos již třikrát. Švýcarsko proto již několik diplomatů neakreditovalo a další vyhostilo.

Švýcarské tajné služby zaznamenaly špionážní aktivity ruských špionů jak kolem státní laboratoře ve městě Spiez, kde byly zkoumány vzorky Novičoku, kterým byl otráven Sergej Skripal, tak v okolí antidopingové laboratoře v Lausanne, v níž byly uloženy vzorky od ruských spotovců. 

Podle švýcarského listu Tagesanzeiger oficiální vládní zpráva o aktivitách ruských zvědů uvádí, že špionem je každý čtvrtý diplomat v zemi. Celkem pracuje ve Švýcarsku v podobných funkcích na 80 Rusů. Špionů jsou tedy podle listu v zemi desítky. Ruská tisková agentura TASS otiskla vyjádření ruského velvyslanectví v Bernu, které označilo obvinění za vykonstruovaná, nepodložená a politicky motivovaná. O špionážních aférách bude podle švýcarské rozhlasové stanice SRF v nejbližší době jednat švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis se  šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem.

Reklama

Související témata:

Doporučované